Lenyúlnák a kézdivásárhelyi gazdák földjeit

Bár jogerős döntés szól a visszaszolgáltatásokról, a burgonyakutató intézet nem adja vissza a földeket. idegeneknek viszont bérbe adná.
Hirdetés

A kézdivásárhelyi Burgonyakutató és Fejlesztő Intézet (SCPC) átszervezése, területeinek bérbe adása ellen tiltakoznak a felsőháromszéki elöljárók.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester és Fejér László Ödön képviselő beadványban fordult a kormányhoz és a parlamenthez, amellyel meg szeretnék akadályozni annak a kormányrendeletnek az életbe lépését, amely lehetőséget adna arra, hogy a Burgonyakutató Intézet bérbe adhassa földjeit.

A kormányrendelet egyik cikkelye ugyanis azt tartalmazza, hogy Kézdivásárhelyen semmilyen visszaigénylés nincs folyamatban. Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester sajtótájékoztatón rámutatott, hogy naponta kopogtatnak az ajtaján a tulajdonosok, hogy bírósági per által visszaszolgáltatott, jogerős döntéssel alátámasztott földjeiket mérje nekik ki az önkormányzat.

Fejér László-Ödön képviselő szerint a burgonyakutató intézet tervezett átszervezése nem a jobbításról, hanem jogtalan eltulajdonításról szól. Bokor Tibor felháborítónak tartja, hogy a kísérleti állomás a saját területeit bérbe akarja adni, miközben a visszaigényelt földeket arra hivatkozva nem adják vissza a tulajdonosuknak, hogy kutatásokat végeznek.
 

Hirdetés