Durva: titokban már működött a rétyi Schweighofer-üzem

Azt mondták, csak próbaüzemet tartanak. Pedig nem is.
Hirdetés

Pénzbírságot szabott ki és leállította a Holzindustrie Schweighofer (HS) osztrák fafeldolgozó rétyi fűrészüzemében zajló feldolgozói tevékenységet a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség. A hatóság képviselői a bukaresti Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület beadványa nyomán kezdeményeztek vizsgálatot a múlt hónapban. Ennek során kiderült, engedély hiányában ugyan, de már zajlott a termelés.

A környezetvédelmi őrség május 29-i dátummal keltezett dokumentumában – melyet Toró Attila háromszéki környezetvédelmi aktivista bocsátott lapunk rendelkezésére – értesítette a két civil szervezetet arról, hogy ugyanazon hónap 7–19-e között ellenőrzést tartottak a rétyi telepen. Ennek során megállapították, hogy a vállalat rendelkezik a megyei önkormányzat által kiállított építkezési engedéllyel, illetve a területrendezési tervhez megkapták a környezetvédelmi hozzájárulást, viszont a tevékenység beindításához elengedhetetlen környezetvédelmi engedély egyelőre csak a kérvényezési fázisban van – az engedélyeztetési iratcsomót április 10-én nyújtották be a megyei környezetvédelmi ügynökséghez. Utóbbi kapcsán a vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a jóváhagyás hiánya ellenére március–április hónap folyamán az üzemben szabályszerű fafeldolgozás zajlott.

Amint azt az Átlátszó Erdély oknyomozó portál is megállapítja, az őrség által feltártak ellentmondanak a Holz¬industrie Schweighofer sajtóosztálya által április 7-én közöltekkel.

A portálnak küldött válaszukban ugyanis azt állították, hogy mindössze a berendezések próbaüzemeltetése zajlik. A valamivel korábban napvilágot látott fényképfelvételeken viszont tisztán kivehető, hogy tetemes mennyiségű kérgétől megszabadított fenyőrönk látható a még elviekben építés alatt álló üzem udvarán, illetve, amint az a hatóság ellenőrzése során kiderült, a két hónap folyamán készáru előállítása is zajlott. A hatóság pénzbírságot szabott ki, illetve elrendelte minden – az építkezéshez nem köthető – tevékenység leállítását. A bírság mértékéről a dokumentumban nem szerepel adat.
 

Hirdetés