Házi őrizetben marad Csíkszereda két elöljárója

Még legalább egy hónapig érvényben lesz a kényszerintézkedés.
Hirdetés

Elutasította a bukaresti táblabíróság Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester szabadlábra helyezési kérelmét, így a székelyföldi város két, tisztségéből felfüggesztett elöljárója a hónap végéig házi őrizetben marad – tudta meg a Maszol.ro hírportál szerdán Ráduly Róbert ügyvédjétől.

Az ügyvéd elmondta: a kényszerintézkedés elleni fellebbezéseket csütörtökön tárgyalták a fővárosban, de csak kedden szerzett tudomást az ítélőtábla döntéséről, miután hétfőn munkaszüneti nap volt, és „egy adminisztratív döntés értelmében” a bíróságok többé nem közlik az előzetes kényszerintézkedésekkel kapcsolatos információkat, amíg a nyomozati anyag nem válik nyilvánossá.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) Ráduly Róbertet

hivatali visszaéléssel, visszaélésre való felbujtással és összeférhetetlenséggel,

az alpolgármestert hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással gyanúsítja.

A portál emlékeztetett arra, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség belső parlamentjének szombati ülésén Csíkszereda mindkét meggyanúsított elöljárójával szolidaritást vállalt.

A sajtó jelenlétében lezajlott szombati tanácskozáson Kelemen Hunor nevek említése nélkül utalt a Ráduly Róbert ellen indult büntetőjogi eljárásra, amelyet a helyi rendőrparancsnok bosszújaként írt le.

Hirdetés

A polgármester ellen indított és Kelemen Hunor szerint eredménytelenül zárult „technikai”, illetve „nemzetbiztonsági” megfigyelést

az RMDSZ elnöke azzal hozta összefüggésbe, hogy a polgármester 2014 márciusában a rendőrparancsnok lemondását követelte,

miután ittas rendőrök a településen száguldozva három ember – köztük egy, a járdán elgázolt fiatalasszony – halálával végződő balesetet okoztak.

A csíkszeredai elöljáróknál április 29-én tartott házkutatást a DNA, majd korrupciós bűncselekmények gyanújára hivatkozva őrizetbe vették őket. Ráduly Róbertet és Szőke Domokost április 30-án helyezték házi őrizetbe. 

Hirdetés