Magyarok uralják a TIFF helyi mezőnyét

A kolozsvári filmek versenyében a hét döntős közül hat magyar. Az Akasztófa címűt meg is mutatjuk. Holnap kiderül, ki nyer.
Hirdetés

A TIFF nemzetközi filmfesztivál idén is 1500 euróval díjazza a legjobbnak ítélt kolozsvári filmet, amelyet az elmúlt évben készítettek. Idén rekordszámú alkotást, több mint ötvenet neveztek a helyi mezőnybe, ezek közül hetet válogattak be a döntőbe.

A döntőt, illetve a díjazást holnap, szerdán tartják a Művész / Arta moziban este fél nyolctól, ahol levetítik mind a hét rövidfilmet. Teljesen ingyenesen. Mi egyet, az Akasztófa címűt fedeztük fel a YouTube-on, lásd fent.
 
A helyi versenybe nevezett filmeket három tagú zsűri bírálja el: Gabriel Achim rendező, Cătălin Olaru filmkritikus és Adrian Silișteanu operatőr. Az Ecsetgyár különdíjat ajánlott fel annak a filmnek, amely a mai társadalom releváns problémáival és az aktuális társadalmi kontextussal foglalkozik.
 
A TIFF helyi filmeseknek felajánlott díját 2010 óta minden évben a Sapientia EMTE hallgatói nyerték el, tavaly Gábor Loránd a 36-os teniszcipő (Adidaşi mărimea 36) című filmjével.

A 2015-ös TIFF helyi versenyének döntősei:

Demes Hanna: Harmadnapon
Ugron Réka: Amit gondolok az egészről
Halmen József: Kliens
Nagy Orsolya: Lepkegyűjtő
Bán József: Kelj fel, és jársz!
Sofia Iulia Nelega: Sorin
Székely Előd: Akasztófa
 
Sok sikert kívánunk nekik, reméljük, mindegyik legalább olyan jó, mint a fent látható, remekbe szabott kis akasztófahumor.

Hirdetés