Két hét múlva megbukhat a kormány

Persze csak ha parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt.
Hirdetés

Pénteken nyújtja be bizalmatlansági indítványát a parlamentben a PNL. Ludovic Orban, a liberálisok alelnöke szerint ezután várhatóan hétfőn ülésezik a két házbizottság, amely dönt a menetrendről. Orban úgy számolja, hogy az indítvány ismertetése a jövő szerdán, a szavazás pedig a következő héten várható.

A PNL-alelnök szerint nyitottságot tapasztalnak a törvényhozók körében a kormánybuktatás tekintetében, és még a kormányzó PSD és UNPR köreiben is van bizonyos fokú elégedetlenség a Ponta-kabinet tevékenységével kapcsolatban.

A pártok között most vélhetően alkudozás folyik a bizalmatlansági indítvány támogatásáról, noha erről nyíltan nem beszél senki. A PNL korábban közölte, hogy az indítvány a külföldön élő román állampolgárok szavazásával kapcsolatos. Az RMDSZ ezután jelezte, hogy ez nem elegendő ok egy bizalmatlansági indítványhoz. Ludovic Orban most azt mondja, az indítványban az eredeti témán kívül más kérdések is szerepelhetnek, a liberálisok pedig készek tárgyalni erről.

Elképzelhető, hogy a háttértárgyalásokkal kapcsolatos az is, hogy a szenátus jogi bizottságában nem sikerült dönteni a PSD-s Dan Şova mentelmi joga ügyében, miután az alkotmánybíróság érvénytelenítette a korábbi határozatot. A mérleg nyelve ugyanis az RMDSZ-es Pataki Csaba volt, aki azonban nem jelent meg a szavazáson. A döntés így a szenátus állandó bizottságához kerül, ahol viszont a PSD-nek nagy fölénye van.
 

Hirdetés