Így ítélkezett Károly herceg a székely kaszások fölött

Ha már erdélyi birtokaira látogatott, kapott egy adagot a helyi hagyományokból.
Hirdetés

Nem tétlenkedik Erdélyben Károly herceg: hétfőn gróf Kálnoky Tibor családjával és Londonból érkezett társaságával kétórás sétán vett részt, majd kaszálóversenyt zsűrizett, végezetül a helybeli gyermekek előadását tekintette meg.

Mivel a kaszálóverseny kezdése egy kissé elhúzódott, a közönség önmagát szórakoztatta: Préda Jenő és tanítványa hegedülésbe kezdett, a hercegre kíváncsi asszonyokból alkalmi kórus alakult, és daltól lett hangos a völgy. Délután négy óra felé az erdő alól épségben, s láthatólag derűsen, előbukkan a kiránduló csoport. A zsűri helyet foglalt az előzőleg elhelyezett asztalnál, a csapatok vezetői bemutatkoztak, a kaszálás hagyományairól beszéltek, és megmutatták, mi is lapult – a kenyér mellett a szalonna, a vörös hagyma és a pálinka egyikből sem hiányzott – az elemózsiás kosárban.

Karikás ostor rittyegtetésével indult a verseny: a három kaszás elől, hátul két asszony, akik elverik a rendet. Előzőleg titkos favoritnak a domboldali kaszálásban jártas gyimesbükkiek számítottak, ám kezdetektől a zalánpatakiak álltak az élre. A tűző nap ellenére a mintegy határas területüket ők kaszálták le elsőként.

Károly herceg ma Szászfehéregyházára látogat, ahol elindítja új, Prince Charles Romanian Foundation nevet viselő alapítványát, majd Miklósvárt látogatja meg.

Kép: Hecser László/Háromszék

Hirdetés