A titkosszolgálat üldözi az SZNT-t?

Árus Zsolt a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke szerint lejárató és megfélemlítő kampány zajlik az SZNT ellen, ami miatt feljelentést tett.
Hirdetés

Vélt titkosszolgálati lejárató és megfélemlítő kampány miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a főügyésznél Árus Zsolt gyergyószentmiklósi vállalkozó, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke.

Az MTI-hez eljuttatott ügyészségi beadványban Árus Zsolt közölte, március eleje óta módszeres lejáratási kampány folyik ellene. Különböző címekről küldött internetes levelekben, illetve

Gyergyószentmiklós utcáin elszórt nyomtatott anyagokban róla és vállalkozásáról valótlan állításokat terjesztenek.

Árus Zsolt szerint a lejárató levelek – melyek Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét és Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármesterét is említik – voltaképpen a Székely Nemzeti Tanács ellen irányulnak. A vállalkozó szerint a levelek rá vonatkozó valós információfoszlányait csakis titkosszolgálati módszerekkel lehetett összegyűjteni. A módszerek felsorolásában telefonbeszélgetései lehallgatását, elektronikus levelezésének megfigyelését és személyes mozgásainak megfigyelését említette.

Amint felsorolta, a lejárató leveleket olyan elektronikus levélcímekről küldték, mint a szekely.wikileaks@gmail.com, szekelydemokratikus.szovetseg@gmail.com, de Borsos Géza SZNT-alelnök címéről is ment rágalmazó levél. Borsos Géza később közölte, hogy ismeretlenek feltörték az internetes postafiókját, és visszaéltek a nevével.

Az egyik, angol nyelvű lejárató levelet az Európa Tanács több hivatalos címére is elküldték.

Árus Zsolt szerint a rágalmazáshoz fenyegetés is társult. Egy ismeretlen személy egy április eleji éjszakán behatolt a háza udvarára, és egy műanyagszatyrot hagyott ott az egyik – Gyergyószentmiklós utcáin is elszórt – kinyomtatott dokumentummal, egy fenyegető levéllel és egy csíkos pizsamával. Árus szerint valamennyi levélnek a megfélemlítés volt a célja. Szerzőjük azt akarta elérni, hogy hagyjon fel a Székely Nemzeti Tanácsban végzett munkájával.

Hirdetés

Az informatikai céget működtető Árus Zsoltnak sikerült bizonyítania, hogy a különböző címekről küldött lejárató levelek csatolmányai ugyanazon a számítógépen készültek. Árus Zsolt közölte, az ügyészség mellett a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI), és a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottságnak is elküldte a beadványát.

Arra kérte a megszólított intézményeket, hogy vizsgálják ki a történteket, és tegyék meg a szükséges lépéseket.

Árus Zsolt az elmúlt években az SZNT nemzetközi kapcsolatépítésében volt aktív. Izsák Balázs SZNT-elnököt dél-tiroli, skóciai és walesi, katalóniai és baszkföldi látogatásokra kísérte el, és vele tartott nemzetközi szervezetek strasbourgi, brüsszeli és genfi székházaiban tett látogatásain is.

Hirdetés