Holnap délig tart az árvízkészültség a Krasznán

Tegnap óta apad a folyó, de még homokzsákokkal védik tőle Királydarócot másfél kilométer hosszan.
Hirdetés

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) péntek délig meghosszabbította a harmadfokú (vörös jelzésű) árvízvédelmi készültséget a Kraszna folyón, a Királydaróctól (Craidorolt) a román-magyar államhatárig terjedő szakaszon.

Az intézet honlapján közzétett csütörtöki közlemény szerint a Tisza romániai vízgyűjtőjében továbbra is fokozott figyelmet követel az elmúlt napok esőzései által előidézett árhullám levonulása. 
 
Az intézet első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést bocsátott ki a Berettyóra és a Fekete-Körösre is. A figyelmeztetés a Berettyónak a Bályok (Balc) és a román-magyar államhatár közötti szakaszára, a Fekete-Körösnek pedig a Talpas (Talpos) és az államhatár közötti szakaszára érvényes.
 
A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Királydarócon húsz veszélyeztetett embert költöztettek ki csütörtökre virradóan lakásából. A kiköltöztetettek a helyi művelődési házban töltötték az éjszakát. A kivezényelt tűzoltók és csendőrök 1500 méteren magasították meg homokzsákokkal a folyó töltéseit. A homokzsákgát mindeddig megakadályozta, hogy a Kraszna elárassza Királydarócot.
 
Aurel Ulici, a katasztrófavédelmi felügyelőség Szatmár megyei egységének szóvivője a hírügynökségnek elmondta, a Krasznán levonulóban van az ár, csütörtökön apadni kezdett a folyó.

Hirdetés