Egykori hírbemondó a közlekedési mesterterv ura

Előtte Ioan Rus miniszter PR-tanácsosa, korábban médiamunkás volt.
Hirdetés

Semmilyen szakirányú képesítése nincs a Románia általános közlekedési mestertervének megvalósítását felügyelő minisztériumi osztály vezetőjének. Daniela Berinde – akit Ioan Rus tárcavezető március végén nevezett ki a tisztségbe – korábban néhány hónapig a miniszter PR-tanácsosa volt, azt megelőzően főleg kolozsvári rádióknál és televízióknál dolgozott – írja a Centrul de Investigaţii Media oknyomozó portál.

Berinde egy két mérnökből és négy közgazdászból álló csoport vezetője, amelynek feladata az országos közlekedési infrastruktúra 2014-2020 időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiájának (közlekedés mesterterv, masterplan) kidolgozása és felügyelete. Ez a terv szabja meg többek között

az autópályák, utak és vasútvonalak építését, költségvetése mintegy 17 milliárd euró.

A tervet, amely már az ötödik verziójánál tart, március végén gyenge pontjai miatt ismét elutasította az Európai Bizottság, a Ioan Rus által vezetett szállításügyi minisztérium küldöttsége ezen a héten tárgyal újból róla az EB képviselőivel. Daniela Berindét a márciusi elutasítás után nevezte ki Rus az osztály élére.

Az oknyomozó portál szerint Berinde alapfizetése

havi 9.370 lej, ehhez hozzáadódik még 627 lej „veszélyességi pótlék”.

Hirdetés

A portál azt is megjegyzi, hogy Daniela Berinde 2014-ben több, a minisztériumnak alárendelt kereskedelmi társaság felügyelőbizottságának is tagja volt.

A minisztérium az új osztályvezető szakmai hozzáértését firtató portál megkeresésére azt válaszolta: az állás betöltésére a jelölteknek nem kellett önéletrajzot csatolni a jelentkezési dokumentumokhoz.

Hirdetés