Kelemen ismét megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét

A Legfelső Bírói Tanács másodjára marasztalta el az RMDSZ elnökét Nagy Zsolt és Markó Attila ártatlanságának hangoztatása miatt.
Hirdetés

Újabb állásfoglalásban marasztalta el kedden a Legfelső Bírói Tanács (CSM) Kelemen Hunort, a RMDSZ elnökét, amiért a politikus széles nyilvánosság előtt ismét ártatlannak minősített két jogerősen elítélt RMDSZ-politikust.

A bírák és ügyészek szakmai testülete szerint Kelemen megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét,

amikor az RMDSZ kongresszusán azt állította, hogy Nagy Zsolt volt távközlési miniszter ártatlanul ül börtönben, Markó Attila volt parlamenti képviselőt pedig azért ítélték el, mert – a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó református kollégium visszaszolgáltatásakor – jóhiszeműen alkalmazta a törvényt.

A CSM szerint Kelemen Hunor kijelentéseivel azt sugallja, hogy a két politikus esetében ítélkező bírák önkényesen, politikai megrendelésre jártak el, döntésük megalapozatlan, és törvénytelen volt. A testület azt állította:

az RMDSZ elnöke bizalmatlanságot ébreszt az ügyben eljáró bírákkal és az igazságszolgáltatás egészével szemben,

megkérdőjelezve annak függetlenségét. A CSM februárban is elmarasztalta Kelemen Hunort egy hasonló kijelentés miatt. Akkor a szövetség megalakulásának a 25. évfordulója alkalmából tartott kolozsvári gálán azt állította, hogy Nagy Zsoltot ártatlanul ítélték el, ügye nem korrupciós ügy, az ellene felhozott vádakra nincsenek bizonyítékok mások lehallgatott beszélgetéseiből következtettek az ő állítólagos bűnösségére.

Hirdetés

A CSM állásfoglalásának nincs jogi következménye.

Fotó: vivafm.ro

Hirdetés