A magyarok szavazataira is számít fúzióügyben Várad polgármestere

Ha ismét megbukik a Szentmárton és Nagyvárad egyesüléséről szóló referendum, akkor szégyelljék magukat azok, akik ellenzik azt.
Hirdetés

Ezt a kijelentést Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere tette arra utalva, hogy a magyar pártok által ellenzett, Váradszentmártonnal (melyhez közigazgatásilag hozzátartozik Félixfürdő és Püspökfürdő is) történő fúzió lényegében a magyarok által többségben lakott körzetekben bukott meg.

Úgy fogalmazott: a város jóléte fontosabb bármilyen politikai számítgatásnál és gazdasági előnyei nemzetiségtől függetlenül jólétet hoznak a város lakói számára– számol be a Krónika. A kölcsönös bizalom és tisztelet tétjeként beszélt a referendumon való részvételen, megjegyezve, hogy

a magyar kisebbség pedig nem harcolhat ki pluszjogokat a románok támogatása nélkül. 

Mint ismeretes, május 10-én a szavazásra jogosult váradiak kevesebb mint harminc százaléka vonult csak az urnák elé, ezért a polgármester a törvényesség határát súrolva június 14-re újabb népszavazást írt ki. Az Erdélyi Magyar Néppárt nyíltan felszólította a helyi magyar közösséget, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, míg az RMDSZ tartózkodik a nyílt állásfoglalástól arra hivatkozva, hogy

a helyi tanács erről szóló szavazásán nem támogatta a projektet.

A fúziót a szociáldemokraták (PSD) is ellenzik, leszámítva a párt néhány vezető politikusát, akik kiálltak a liberálisok (PNL) kezdeményezése mellett. Legalább 57 ezer váradinak kell majd szavaznia ahhoz, hogy második nekifutásra érvényes legyen voksolás.

Fotó: oradea.ro

Hirdetés