Megszavaztatta a kolozsváriakat a Musai-Muszáj

Kolozsvárnak VAN magyar neve. Meg román. Meg német is. De angol neve nincs, kedves többségi értetlenkedők!
Hirdetés

A Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport legújabb, csütörtök délutáni akciója a korábbi, felfújható kapus flashmob tapinthatóbb variációjaként értelmezhető. Tapinthatóbb, ugyanis a Mátyás utcában felállított asztaloknál gyakorlatilag szavazni lehetett, nevezetesen arra, hogy háromnyelvű, vagy egynyelvű helységnévtáblás városként akarjuk látni Kolozsvárt a jövőben.

A szavazás délután kettőkor indult, és ötkor zárultak az urnák. Megjegyzendő, hogy az akció nem minősül hivatalos voksnak, ugyanis a Musai-Muszájnak nincs adatkezelési joga. De attól még a dolgok vígan zajlottak a Mátyás utcában. Szavaztak ide, szavaztak oda az emberek, ám ismét bebizonyosodott, hogy több toleráns szavazókedvű ember jár délutánonként Kolozsvár központjában, mint ahányan továbbra sem értik a többnyelvűség lényegét. (Arra azért kíváncsiak lennénk, milyen eredménnyel járna egy ilyen voksolás a Mărăști negyedben vagy a Monostoron.) Természetesen arra jártak azok is, akik ugyan nem szavaztak, viszont élőben követelték, hogy inkább angol neve legyen a városnak, noha nemigen tudták megmondani, hány angol polgára volt Kolozsvárnak, mondjuk az utóbbi háromszáz évben.

A szavazás eredménye önmagáért beszélt: a 205 érvényes szavazatból 190 a többnyelvű Kolozsvár mellett, 15 pedig ellene szólt. Hát így állunk.

Az akció végén a szervezők borítékba helyezték a szavazócédulákat, és postázták őket a polgármesteri hivatal címére. Hadd lássa Emil Boc is, mi az ábra.

És akkor, szokás szerint, következzenek a képek:

 

Sorban állnak a szavazók az urnák előtt.

 

Nagy mosoly a többnyelvű Kolozsvárért.

 

Toró T. Tibor civilben is megállja a helyét.

Hirdetés

 

Vau, vau, Kolozsvár angol gyarmat volt…

 

Az ifjú hölgy elvetette a kockát, és a szavazólapot.

 

És számolják a voksokat.

 

Íme: a végeredmény!

Hirdetés