Önkormányzat: nem szennyezettek a kovásznai ásványvizek

Tavaly a Kati-forrás vizében találtak szennyező anyagokat. Mostanra a város vezetője szerint nincs gond.
Hirdetés

Egy tavalyi elemzés megállapítása szerint a kovásznai Kati-forrás borvize káros anyagokat tartalmazott. A borvíz ünnepe alkalmával – szeptember 13-án – a Kati-forrás vizét is nevezték a nem palackozott borvizek versenyébe. Nemcsak a kóstolóbizottság minősítette a borvizet, szakemberek is megvizsgálták korszerű felszereléssel összetételét. Az elemzést a Babeş–Bolyai Tudomány¬egye¬temről érkezett dr. Pál Zoltán geológus és dr. Czellecz Boglárka végezte. Kimutatták: a Kati-forrás vize szennye¬zett, ammóniumtartalma a megengedett 0,5 mg/l helyett 1 mg/l volt a méréskor. Az eredményeket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület közvetítésével a kovásznai polgármesteri hivatalnak is elküldték 2014. október 3-án. Akkor dr. Czellecz Boglárka megállapította:

„A kovásznai Kati- és a szentgyörgyi Büdös-forrás vize nem igazán javasolt fogyasztásra. Valahol a környezetükben szerves szennyezőpont van, mint pl. háztartás kinti WC vagy pöcegödör, trágyadomb stb. A borvízerecske mélyről jön fel. A szennye¬ződés nem jut le olyan mélyre általában, de a felszíni rétegekben beszivároghat a felfelé igyekvő borvizes érbe. A szennyező anyagok (nitrát, ammónium, foszfát) jelenléte nem okoz nagyobb bajt, ha a vizet ritkán fogyasztják, de ha folyamatos, rendszeres fogyasztásról van szó, akkor bizony gond. Ahol olyan nagy pl. az ammóniumtartalom, mint ebben az esetben, könnyen lehet, hogy van egy lényeges szennyező pont. Azt könnyen fel lehet ismerni.”

Thiesz János polgármester elmondta, megkapta az átiratot, és azonnal kapcsolatba lépett a kovásznai borvízkutak felügyelőivel. Azt a választ kapta, hogy nincs gond a fürdőváros borvizeinek minőségével, rendszeres időközönként vizsgálják összetételüket.

A mintákat kéthetente veszik, nemcsak a mindenki számára elérhető forrásokból, hanem a kezelőközpontok fürdőit ellátókból is.

Kép: Bokor Gábor/Háromszék

Hirdetés