Johannis: a magyaroknak különös, de normális követeléseik is vannak

Az erdélyi magyarokról is beszélt az elnök egy interjúban.
Hirdetés

Egy „etnikai kisebbség” – az erdélyi szász közösség – tagjaként „nagyon jól” ismeri az „etnikai kisebbségek problematikáját” – mondta Klaus Johannis államfő az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy a romániai magyar kisebbségre „egyáltalán nem problémaként” tekint, és úgy véli, hogy a kisebbségek „gazdagítják” az országot, amelyben élnek.

Kifejtette: a magyar egy „nagy kisebbség”, amelyben számos vélemény fogalmazódik meg, több párt és számos szervezet működik, és ezek ugyan „eltérő felfogást” képviselnek, de mind arra törekszik, hogy

„jobb legyen” a magyaroknak,

és éppen ez az, amit valamennyi politikusnak tennie kell választóiért.

Ezért a magyar kisebbség részéről megfogalmazódó követeléseket helytelen „eleve problémaként” felfogni – tette hozzá az államfő, megjegyezve, hogy

előfordulnak „különös” követelések, „inadekvát” követelések,

de sok „teljesen normális” követelés is, és a román állam ezek „legnagyobb részét” már teljesítette.

Klaus Johannis hangsúlyozta, hogy a romániai kisebbségek lehetőségeinek, jogainak számbavételével „gyorsan megállapítható, hogy a már régen megoldott problémákból sokkal több van, mint a megbeszélésre váró problémákból”.

Az interjú az ARD televízió bécsi stúdiójának blogján érhető el.

Hirdetés

 

 

Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolata jó,

és a két országot stratégiai partnerség fűzi össze, de sok mindent lehet javítani – mondta Klaus Johannis. Kiemelte, hogy a témáról már elnöki tevékenysége legelső időszakában tárgyalt a magyar kormány képviselőivel. Így „tudjuk, hogy mit kell tenni és tudjuk, hogyan kell tenni” – mondta a román államfő.

Hozzátette: „azt hiszem, lehetségessé válik, hogy kapcsolatunkat még jobbá tegyük” és a két ország között „jószomszédi kapcsolat” alakuljon ki. Ez „mindkét ország érdekében állna” – mondta a román államfő.

Hirdetés