Kivonulhat Romániából a Schweighofer

Nem akar nemzetközi perrel fenyegetőzni, de megvédi az érdekeit a Holzindustrie Schweighofer.
Hirdetés
Az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó társaság kilátásba helyezte, hogy kivonul Romániából a parlament asztalán levő új erdészeti törvény miatt, amelynek hatásait beláthatatlanoknak véli – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.
 
A társaság 2014 őszén Victor Ponta miniszterelnököt, a hét elején pedig a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot figyelmeztette nyílt levélben, hogy kivonulásával mintegy háromezer munkahely kerül veszélybe Romániában. A társaság elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a parlament által elfogadott, de Klaus Johannis elnök által újbóli megfontolásra visszaküldött erdészeti kerettörvény fajtánként 30 százalékra korlátozná az egyes cégcsoportok által felvásárolható fa mennyiségét, a monopóliumok kialakulásának megakadályozása érdekében.
 
A társaság jelenleg működő üzemei a Romániában kitermelt fenyőfa 27 százalékát vásárolják fel, és a székelyföldi Rétyen átadás előtt áll a társaság újabb, nagy kapacitású fafeldolgozó üzeme, melyet 150 millió eurós beruházással épített fel. Az osztrák cég arra figyelmeztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács tagjait, hogy az erdészeti kerettörvény jelenlegi formájában egyes kereskedelmi és befektetési megállapodásokat, valamint a piaci verseny európai szabályait is sértheti. „A nemzetközi egyezményeket sértő törvénykezés az egész világ befektetői előtt hiteltelenítheti Romániát” – áll a társaság honlapján megjelent közleményben. A Schweighofer tudatta, soha nem fenyegette nemzetközi perrel a kormányt, de készen áll megvédeni az érdekeit.
 
Klaus Johannis a múlt héten jelentette be, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács elé viszi az erdők kérdését. Bejelentésével a környezetvédőket próbálta megnyugtatni, akik múlt szombaton az ország több városában tartottak tüntetéseket az erdők védelmében. Az erdészeti törvény visszaküldése miatt a kormányoldal politikusai azzal vádolták Johannist és az őt tisztségbe juttató Nemzeti Liberális Pártot, hogy a multinacionális cégek érdekeit képviselik a nemzeti érdekkel szemben.
 
A Holzindustrie Schweighofer társaság működését évek óta figyelik a romániai környezetvédő szervezetek. Az interneten több mint egymillióan néztek meg egy kisfilmet, amelyen egy környezetvédő egy védett területtől a gyár kapujáig kísér egy törvénytelenül kivágott fákból álló rönkszállítmányt. A közelmúltban pedig egy olyan rejtett kamerás kisfilm került nyilvánosságra, amelyen a cég vezetői áron felüli juttatásokat ígérnek egy – magát erdőtulajdonosnak kiadó – környezetvédőnek a kilátásba helyezett illegális szállítmányokért. 

Hirdetés