Áll a bál Ponta és Johannis között erdőügyben

Itt a sokat várt első sárdobálás a Cotroceni és a Victoria palota lakója között.
Hirdetés

Kezd elmérgesedni Klaus Johannis és Victor Ponta viszonya, amely napról napra jobban hasonlít Traian Băsescu volt államfő és a miniszterelnök konfliktussal teli kapcsolatához. Johannis csütörtökön perrel fenyegette meg a kormányfőt, aki azt állította, hogy a korábban az elnök vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai több alkalommal bizalmas beszélgetést folytattak az osztrák Holzindustrie Schweighofer képviselőivel az erdészeti törvényről.

Anélkül, hogy megnevezte volna ezeket a politikusokat, Ponta a B1 hírtévének szerdán este úgy nyilatkozott: a fafeldolgozó társasággal megejtett találkozók kimerítik a befolyással üzérkedés fogalmát. A kormányfő sejtetni engedte, hogy az állítólagos lobbitevékenységről a titkosszolgálatoktól szerzett tudomást.

Klaus Johannis csütörtökön meglepetésének adott hangot a miniszterelnök „nagyon súlyos” kijelentései kapcsán. Annál is inkább, mivel ezekkel Ponta azt sugallta: igazak azok a vádak, miszerint az államfő a hazai erdők kifosztásában érdekelt multinacionális társaságok nyomásának engedve küldte vissza a parlamentnek az erdészeti törvényt.

Az államfő elmondta, kivizsgálást folytatott, amelynek nyomán kiderült, hogy az elnöki hivatal munkatársai semmiféle megbeszélést nem folytattak a témában lobbistákkal vagy PNL-es politikusokkal. Ezen túlmenően felkérte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját, indítson ellenőrzést a miniszterelnök által elmondottak valóságtartalmának kiderítésére.

Hirdetés

Az elnök egyébként most először indokolta meg az erdőtörvénnyel szembeni aggályait. Elmondta, éppenséggel a Versenytanács jelentésére alapozva emelt kifogást ama cikkelyek ellen, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.

Ha kíváncsi arra, hogy mit mond a témában a Schweighofer, kattintson az alábbi linkre.
 

Hirdetés