Immár magyar tábla is emlékeztet Szatmár tragikus napjaira

Negyvenöt évvel ezelőtt a Szamos kis híján végleg lenyelte Szatmárt.
Hirdetés

Kereken negyvenöt évvel ezelőtt óriási árvíz pusztított Szatmárnémetiben, melynek következtében 56 személy vesztette életét, több mint 4 ezer ház dőlt össze és 28 ezer épület rongálódott meg. Később a tragikus május 14-ről egy városbeli negyedet neveztek el, ott ahol 2 méter felett tetőzött a Szamos. A tavaly egy emléktáblát helyeztek el az ominózus téren, melyet a helyi RMDSZ kezdeményezésére

a mai napon magyar felirattal láttak el.

A táblaállítás ötletgazdája Kereskényi Gábor parlamenti képviselő volt, akinek sikerült azt is elérnie, hogy ne csak az ortodox egyház képviselője, hanem egy református lelkipásztor is imát mondjon az áldozatokért.  

A Szatmárnémetit valaha ért legnagyobb természeti katasztrófájáról Paula Virag, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa a Szatmár.ro beszámolója szerint elmondta: 1970 tavasza emberemlékezet óta a legcsapadékosabb tavasz volt. Május 10. és 13. között a mérések szerint 100 liter csapadék esett négyzetméterenként. Egy nap alatt annyi eső esett, mint máskor 2-3 hónap alatt. Május 13-án aztán már aggasztóan magas volt a Szamos vízállása, május 14-én pedig a folyó átszakította a töltést, elöntve a megye egyharmadát.

Hirdetés

Az évforduló alkalmából a Szatmári Friss Újság ritkán látott felvételeket közölt az árvízról. Gheorghe Iancu felvételei jól illusztrálják az árvíz súlyosságát. A lap emlékeztet arra, hogy mivel a kommunista rendszer ezt az eseményt is el akarta tussolni, a mai napig nem tudni pontosan, mekkora károkat okozott, és hány életet követelt az árvíz. A körülmények tisztázatlansága miatt jelenleg is különféle elméletek keringenek a katasztrófa okaira vonatkozólag.

Fotó: Szatmár.ro, frissujsag.ro

Hirdetés