Kovászna: most egy magyar elnevezés bántja a románok szemét

A fürdővárosban tevékenykedő román „civil” szervezet nehezményezi, hogy Ignácz Rózsáról akarják elnevezni a művelődési központot.
Hirdetés

A kovásznai Művelődési Központ névváltoztatása ellen tiltakozik a Justinian Teculescu-egyesület. A helyi román civil szervezet szerint, amennyiben magyar személyiség nevét fogja viselni az intézmény, akkor ezt a helyi román közösség nem érezheti majd magáénak.

A keresztelés elleni tiltakozás nem nevezhető új akciónak a fürdővárosban, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumot 2003-ban és 2013-ban szerették volna Kőrösi–Teculescura átmeszelni, a szívkórházat pedig majdnem sikerült is, alig egy hónapja. A kovásznai Justinian Teculescu Keresztény Kulturális Egyesület most a fürdőváros vezetőségéhez intézett beadványában ellenvetését fejezte ki azzal szemben, hogy Ignácz Rózsa nevét viselje a helyi Művelődési Központ.

A román civil szervezet a multikulturalitás jegyében azt kérte, a központ megnevezése maradjon változatlan, mivel meglátásuk szerint a város minden polgára csak így érezheti magáénak az intézményt. „Figyelembe véve a városunk multikulturális jellegét, a kulturális tevékenység megkülönböztetés nélkül kell szóljon a román és a magyar közösséghez egyaránt. Ebből következően ezen elvet kell tükröznie a művelődési intézmények nevének is” – szögezi le a beadványban a szervezet.

Kovászna város polgármestere, Thiesz János elmondta, a helyi tanács RMDSZ-es tanácsosai kezdeményezték, hogy a jövőben a Művelődési Központ Ignácz Rózsa nevét viselje, és az erre vonatkozó határozattervezetet a tanács május végi ülésén fogja megvitatni a testület. Az elöljáró kijelentette, a román civil szervezet átirata dacára a javaslat napirenden marad. „Napirendre tűzöm a határozattervezetet, és majd a tanács dönt ebben a kérdésben” – szögezte le a városvezető.
 

Hirdetés