Botrány Ferdinánd román király nagykárolyi szoboravatóján

A liberálisok hőbörögtek, mert nem tetszik nekik, hogy a Károlyi-kastély kertje helyett a központban kapott helyet az alkotás.
Hirdetés

Román tiltakozás zavarta meg I. Ferdinánd román király mellszobrának felavatását Nagykároly központjában.

A szobor számára a Román Katona Emlékműve és az ortodox katedrális közötti részt találták — hosszú heteken át tartó vita és egyezkedés után — a legideálisabbnak.

A rendezvény záró momentumát ugyanakkor nem várt esemény zavarta meg. Az ünnepség végén négy román zászlóval ellátott kamion, hatalmas dudálások közepette próbálta megzavarni az eseményeket, akik rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a rendbontást. Fenyegetőztek, és a szobor felállításának helye ellen tiltakoztak.

A vita már korábban elkezdődött, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanis a Károlyi-kastély kertjében állította fel az Erdélyt megszálló román uralkodó szobrát. A PNL helyi vezetője, Ilie Ciută még április végén azt mondta: nevetség tárgyává teszi a polgármester szobrot, s ezáltal a király alakját is, mivel a kijelölt helyszín nem méltó az egykori román uralkodó emlékéhez. Mint mondta: ennél a helyszínnél csak az lett volna cifrább választás, ha a körforgalom központjába helyezik Ferdinánd szobrát. Kifogásolta továbbá azt is, hogy ha tisztelegni, koszorúzni szeretnének a talapzatnál, az ünneplők tömege nem férne el a járdán, így az is előfordulhat, hogy leszorulnak az úttestre, s mindez tovább ront a helyzeten.

Kép: gazetadenordvest.ro

Hirdetés