Lemondáscunami a brit politikában

Nagy-Britannia nem a Balkán: ha egy politikus megígérte, hogy lemond, ha veszít, akkor tényleg lemond, ha veszít.
Hirdetés

A hírek szerint a tory David Cameron és a Skót Nemzeti Párt elnöke, Nicola Sturgeon kivételével szinte az összes jelentős brit párt vezetője benyújtotta lemondását a választási eredmények következtében.

A nagy-britanniai választásoknak ugyan még nincs hivatalos végeredménye, de már biztosnak látszik, hogy a David Cameron vezette Konzervatív Párt fölényes győzelmet aratott, és valószínűsíthető 329 alsóházi helyével megszerezte az abszolút többséget – vagyis egyedül is kormányt alakíthat. 

A baloldali Munkáspárt 230-233 képviselői helyre számíthat, a konzervatívok koalíciós partnere, a Liberális Demokrata Párt viszont romokban hever: az előrejelzések 8 helyet jósolnak nekik, ami nagyjából ötször kevesebb, mint az eddigi libdem képviselőcsoport. 
Az erősen euroszkeptikus Függetlenségi Párt (UKIP) és a zöldek 1-1 széknek örülhetnek, bár a függetlenségiek részéről aligha lehet örömről beszélni. Az egyéni választókerületes és a „győzytes mindent visz” elvén működő brit választási rendszernek köszönhetően ugyanis hiába lettek a harmadik legerősebb párt az országban, a 3,8 millió szavazat erre az egyetlen képviselői székre volt elég.
 
Ezzel összehasonlítva, a nem egészen másfél millió voksot összegyűjtő Skót Nemzeti Párt mintegy 56 helyet szerez a londoni parlamentben, mivel elvitte a skóciai választókerületek többségét.
 
Nigel Farage, a UKIP meglehetősen színes egyéniségnek számító vezetője korábban megígérte, hogy ha választókerületében veszít konzervatív riválisával szemben, akkor lemond a pártelnökségről. Angol úriemberként pedig tartotta magát ígéretéhez. Bejelentette, hogy most elmegy egy kicsit nyaralni, aztán meglátja, mit kezd magával.
 
Ugyancsak benyújtotta lemondását a 28 éve nem látott vereséget szenvedő Munkáspárt első embere, Ed Miliband, illetve a katasztrofálisan szereplő libdemek vezére, Nick Clegg is. Mindketten magukra vállalták a teljes felelősséget a vereségért. Miliband elmondta, hogy továbbra is küzdeni fognak a munkásokért, Clegg pedig sajnálkozva állapította meg, hogy a liberalizmus egész Európában visszaszorulóban van a „félelem politikájának” megerősödése miatt.

Hirdetés