Johannis elnök és az erdőirtók

Ha Johannis elnök valóban védelmébe veszi az erdőirtók szempontjait, elég kellemetlen helyzetbe kerülhet.
Hirdetés

Magas szinten védelmezik a Románia erdőiben zajló rablást. A Der Spiegel egyik riportjában bemutatják, hogy a külföldi cégek hogyan vásárolják fel nagy mennyiségben a romániai erdőkben illegálisan kivágott faanyagot. A Schweighofer több mint 60 országba irányuló kivitele

több százmillió euró nyereséget hoz.

Bár az erdőtörvény módosítási javaslatával sikerült gátat szabni az osztrák Schweighofer cég követeléseinek, Klaus Johannis, az erdőtörvény újravizsgálatát kérve, belefoglalta érvelésébe az osztrák cég szempontjait.

A német kiadvány rámutat arra, hogy az utóbbi években az erdőtörvény és az Erdőradar volt az a két pillér, melyekre a környezetvédelem terén Románia támaszkodhatott. De mindkettőt rossz szemmel nézik azok a külföldi gazdasági tényezők, melyek a románisi faanyag illegális kitermeléséből húznak hasznot.

A Deutsche Welle (DW) szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy Johannis rossz helyzetbe került az erdőtörvény újravizsgálatára vonatkozó kérésével. „Kellemetlen meglepetést okozott, hogy úgy tűnt, Klaus Johannis az osztrák Schweighofer Holzindustrie cég által a Romániában kitermelt faanyag exportja terén végzett

gyanús műveleteket védelmezi.”

Az erdőtörvény módosítására vonatkozó javaslat „nagy vonalakban az érintetlen erdőket védő és a kaotikus kitermelést elrettentő elemeket vezetett volna be, felhatalmazva a Csendőrséget a rönkszállítmányok ellenőrzésére. Az egyik ezzel kapcsolatos fontos cikkely szerint, bevezetnék a legfeljebb 30 százalékos küszöböt a faanyag felvásárlásánál vagy feldolgozásánál, és a helyi bútorgyártók elővételi jogát. Ez kétségtelenül az exportcélú túlzott fakitermelés ellen irányuló módosító javaslat volt”, mutat rá a DW a romániai ellenőrzés nélküli tarvágásoknak szentelt cikkében.

Hirdetés

Máris szerveződnek a romániai erdők ellenőrzés nélküli kivágása elleni tüntetések, és Klaus Johannis ezáltal először kerülhetne szembe az utca hangjával. Ha a tüntetések elérik majd a Verespatakért szervezettek méretét, akkor Johannisnak nagyon kellemetlen helyzetet kell majd kezelnie.

Itt olvasható egy másik sokatmondó riport, mely világosan bemutatja a köbméterenként kifosztott romániai erdők gondját.

Hirdetés