Hamarosan felszámolják a vásárhelyi szennyezőforrást

Befedik és teljesen elzárják a külvilágtól vegyi kombinát veszélyes zagytározóját.
Hirdetés

Zajlanak a marosvásárhelyi vegyi kombinát zagytározójának semlegesítési munkálatai. A mintegy 30 hektáros területet az ipari egység átadta az önkormányzatnak, a város pedig megpályázta a befedési munkálat költségeinek fedezését.

Dr. Csegzi Sándor projektmenedzser elmondta, hogy a projekt összértéke 135.416.834 lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás áfa nélkül 107.370.534 lej. A kombinát állja a 2%-os önrészt, és felvállalta azt is, hogy bármilyen más, előre nem látható költséget megtérít. Még a tervezési szakaszban gondot jelent az is, hogy az ilyen jellegű munkálat kivitelezésére nincsen megfelelő szakcég. A technikai megoldásokat a helyszínen kellett kikísérletezni, ezért mintegy 2,7 hektáron figyelték meg, hogy miként viselkedik a tározó „teknőjében” levő anyag. Egyrészt ki kellett szivattyúzni a vizet, másrészt pedig a benne levő anyag molekulárisan megkötötte a vizet, amit nem lehet semlegesíteni.

Hogy a fedéssel járó terhet elbírja ez az igen képlékeny anyag, bizonyos távolságokra gátakat kellett építeni. De nemcsak ez jelentette a kihívást, hiszen a szennyező anyagot teljesen el kell szigetelni az esővíztől, és ehhez keresték meg a megfelelő fóliát, illetve geotextíliát, amelyet egy méter földréteggel – a legtetején 20 cm-en termőtalajjal – borítanak be. A munkálatok kísérleti szakaszát április 17-én zárták le.

A műszaki megoldásokat el kellett fogadtatni a finanszírozó hatósággal, ugyanakkor erre külön engedélyeket szereztek be. Gyakorlatilag május elsejével bezárólag minden akadály elhárult, így most már a kitapasztalt technológiával fedik be az egész felületet. A zagytározót 10 cellára osztják, ez elegendő ahhoz, hogy stabilizálják a képlékeny anyagot, és biztonságosan el tudják zárni a külvilágtól.
 

Hirdetés