Mostantól kötelező kártyázni az orvosnál

Vagyis csak az társadalombiztosítási kártya felmutatása után részesülhetünk ellátásban.
Hirdetés

Május elsejétől kezdődően elvileg kötelezővé vált az egészségbiztosítási kártya használata. Az érintettek a http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html címen ellenőrizhetik, hogy rendelkeznek-e egészségbiztosítással és ki van-e állítva kártya a nevükre.

Azok, akik új kártya kiállítására vonatkozó kérvényt nyújtottak be (mert a régit ellopták, esetleg a dokumentum tönkrement vagy változtak a személyes adataik), a kérvény időszerűsítése végett jelentkezzenek a pénztárnál, egyúttal ki kell fizetniük a kártya kiállításával és a szállításával járó költségeket, azaz 15,5 lejt. Amennyiben megvan a régi kártya, azt is mellékelni kell a kérvényhez. Az érintettek egy helyettesítő igazolást kapnak az új kártya kiállításáig. Egy három hónapig érvényes igazolást kapnak azok is, akik vallási, vagy lelkiismereti okok miatt nem vették át a kártyát.

Azok az egészségbiztosítással rendelkező személyek, akiknek a nevére valamilyen okból még nem állítottak ki kártyát, a fenti címen leellenőrzött adatok alapján részesülhetnek támogatott egészségügyi szolgáltatásokban, illetve válthatják ki a kompenzált gyógyszereket.
 

Hirdetés