Engedély nélkül dübörög a Sajtkoffer

Beindította a Holzindustrie Schweighofer a rétyi üzemét, bár még nem is kérte az ehhez szükséges környezetvédelmi engedélyt.
Hirdetés

Nemrég készült fotók tanúsága szerint üzemelni kezdett az osztrák tulajdonú Holzindustrie Schweighofer rétyi fafeldolgozó üzeme – írja az Átlátszó Erdély. A fafeldolgozás termékei, halmokban állnak az üzem udvarán a kérgüktől lecsupaszított fenyőfarönkök, méretre vágott deszkák és a fűrészkorpa.

 
Mindez úgy, hogy a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal azt válaszolta a Neuer Weg adatigénylésére, hogy a Schweighofer nem hogy nem kapott, de még nem is kért környezetvédelmi engedélyt. Ami nélkül nem működhet törvényesen.
 
A fafeldolgozó üzemtől külön engedélyeztetik a telep területén felépített hőerőművet, amelynek engedélyeztetési folyamatát beindították, május 18-án rendeznek erről közmeghallgatást Rétyen.
 
A rétyi üzem körül nem ez az első törvényszegés, építésekor már sikerült megszegnie az archeológiai munkálatokra és az építkezések engedélyeztetésére vonatkozó törvényeket –írja az Átlátszó Erdély.
 
 
A helyi civil tiltakozás mellett a rétyi fűrészütem beindítását a bukaresti BankWatch Románia és a fogarasi Neuer Weg szervezetek bírósági eljárások sorozatával próbálják megakadályozni. 2015. április 29-én ehhez a jogi eljáráshoz csatlakozott a beruházást ellenző szervezetek oldalán a romániai erdő- és legelőtulajdonosok szövetsége, a Nostra Silva.
 
A rétyi a Holzindustrie Schweighofer ötödik romániai üzeme. Az osztrák cégnek Erdélyben Kománfalván és Szászsebesen, Moldvában pedig Rădăuți (Radóc) és Siret (Szeret) településeken van még fafeldolgozó üzeme.
 
A Schweighofer hatalmas faétvágya egyébként, amellyel illegálisan kivágott fát is előszeretettel elfogyaszt, megütötte a németországi mainstream sajtó ingerküszöbét is. A Der Spiegel terjedelmes cikkben részletesen ismerteti a romániai Green Agent és az amerikai EIA egy-egy videóját, amelyben a környezetvédők a fafeldolgozó törvénytelen működését rögzítik.
 
A képet 2015. április 29-én készítette Toró Attila a rétyi üzemnél. További fotók a beindult üzemről és részletek a törvénytelen működésről az alábbi linken.

Hirdetés