Fél a magyaroktól a marosvásárhelyi önkormányzat

Úgyhogy továbbra sem engedélyezi a magyarellenes túlkapások elleni belvárosi tüntetést.
Hirdetés

Továbbra is korlátozza a gyülekezési jogot a marosvásárhelyi önkormányzat: ismét elutasították az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kérését, hogy a központban tüntethessen a magyarellenes túlkapások ellen. Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi elnöke szerdán elmondta, hogy az EMNP marosvásárhelyi szervezete a kétnyelvű utcanévtáblák kapcsán történt rendőrségi túlkapások nyomán kérést nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz a helyi rendőrség vezetőjének a menesztését követelve. Egy másik kérést is benyújtottak tüntetésre, amely során a polgármesteri hivatal előtt szerették volna nemtetszésüket kifejezni, hogy a hivatal alárendeltségébe tartozó rendőrség megfélemlíti az embereket.

Válaszában a polgármesteri hivatal a Ligetet jelölte meg a tiltakozás helyszínéül, amit az EMNP nem fogadott el. Újabb beadványukra az engedélyeztető bizottság az EMNP által megjelölt többi helyszínt – virágóra, Színház tér – is elutasította. – A fő gond az, hogy ezen a bizottsági ülésen tudomásomra hozták, hogy elvből nem engedélyeznek semmiféle tüntetést a város központjában, holott 2013-ban nekünk is volt engedélyezett tüntetésünk a prefektúra előtt, és az elmúlt két évben voltak más demonstrációk is a város központjában.

Szomorúnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen 2015-ben a kétnyelvűség vagy a gyülekezési jog probléma. Az EMNP nem fogadja el a város által javasolt helyszínt.

Egyébként azt is bejelentették, hogy a párt jelöltje, Portik Vilmos összegyűjtötte a polgármesteri előválasztáson való részvételhez szükséges támogató aláírásokat, illetve hogy az aláírók nagy része regisztrált is.

 

Hirdetés