CSCI: bukná az RMDSZ a parlamentbe jutást

A friss felmérés szerint a magyar szervezet egy százalékkal marad le a parlamenti küszöbtől.
Hirdetés

Nem jutna be az RMDSZ a bukaresti törvényhozásba, ha most rendeznének parlamenti választást – derült ki a CSCI közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amelyet csütörtökön ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A magyar érdekképviseletre a megkérdezettek 4 százaléka voksolna, míg a parlamenti küszöb ötszázalékos.

Mint ismeretes, 2016 őszén rendeznek parlamenti választást. A törvényhozás egy átfogó választási reformon dolgozik jelenleg. Azt tervezik, hogy visszatérnek a megyei pártlistás, arányos választási rendszerhez, amely 2008 előtt volt érvényben.

Az RMDSZ, amely a legutóbbi, 2012-es választáson a voksok 5,1 százalékával került be a parlamentbe, a regionális pártoknak kedvező alternatív küszöb bevezetését szeretné elérni. Ha elfogadják javaslatát, azok az 5 százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is parlamenti képviselethez juthatnának, amelyek négy megyében 20 százalék feletti támogatottságot szereznek.

A CSCI felmérése szerint a parlamenti választást a Klaus Johannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerné meg 42 százalékkal. Az előző mérésekhez képest csökkent a hátránya a jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) körüli pártszövetségnek, amely a voksok 39 százalékára számíthat. Az Agenţia de Rating Politic április elején még azt mutatta, hogy a PNL tízszázalékos előnnyel rendelkezik a PSD-vel szemben.

Hirdetés

Rajtuk kívül a PSD-vel együttműködő, Călin Popescu Tariceanu szenátusi elnök által alapított Liberális Reform Párt (PLR) jutna be a parlamentbe a voksok 5 százalékával. Monica Macovei néppárti EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter M10 nevű pártja és a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu Egyesült Románia Pártja egyaránt a voksok 3 százalékára számíthat, míg a Traian Băsescu volt államfő védnökségével tavaly alakult, EP-képviselettel rendelkező Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága egy százalékra esett vissza.

A bizalmi toplistát Klaus Johannis államfő vezeti 75 százalékkal, míg Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnökben a megkérdezettek 41 százaléka bízik.

A CSCI felmérése április 20-24 között készült egy, a választók politikai nézeteit háromszázalékos hibahatárral tükröző, több mint ezerfős országos mintán.
 

Hirdetés