Milyen megyét hívnak úgy, hogy Nagy Falu?

Többek között ez az egyik indoka annak, hogy megváltoztatnák Szatmár megye román elnevezését Satu Mare-ról Sătmar-ra.
Hirdetés

Nem tetszik Szatmár megye román elnevezése a megyei önkormányzat elnökének, ezért Satu Mare-ról Sătmar-ra változtatná. Adrian Ştef tanácselnök már meg is tette az első lépéseket annak érdekében, hogy megváltozzon a megye elnevezése.

A Szatmár.ro beszámolója szerint az elöljáró több érvet is felsorakoztatott a névváltoztatás mellett. Egyrészt egy megyét nem lehet úgy nevezni, hogy Satu Mare, azaz Nagy Falu. Másrészt a névmódosítással a megye visszetérne a két világháború között használt nevéhez (Sătmar-Szatmár-Zotmar). Ştef szerint nyelvi szempontból is indokolt a csere, ugyanis – bár nem ezt a jelzőt használta – hülyén hangzik Szatmár megye lakosait satumareni-nek nevezni.

A megye első embere fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy alaptalan az a vád, hogy az új román elnevezés túlságosan hasonlítana a magyar névre. Mindemellett az átnevezést szerinte támogatja a megye számottevő magyar és sváb lakossága is.

A tanácselnök szerint a megye nevének a megváltoztatása nem járna különösebb anyagi kiadással a lakosság számára, hiszen a hivatalos iratokat nem kellene lecserélni, az új dokumentumokban viszont már az új név szerepelne. A tervvel kapcsolatosan referendumot írnak majd ki, majd az ötlet megszavazása után egységesítenék a megyehatárt jelölő táblákat is.

Címlapfotó: A kezdeményező, Traian Ştef (középen). Forrás: portalsm.ro 

Hirdetés