MédiaTér konferencia Kolozsváron
sors, nyiss nekem médiatért
pazs
2015. április 28. kedd, 16:26
Természetesen a magyarországi közszolgálati médiáról van szó, nem a hazairól. Lezárult a második MédiaTér konferencia Kolozsváron.

Az elmúlt napokban megnőtt Kolozsváron az egy négyzetméterre jutó közszolgálati médiamunkások száma: második alkalommal szervezték még a MédiaTér konferenciát, melynek témája a Kárpát-medencei közmédia és a szórványmagyarság viszonya volt.

A rendezvénysorozatot szervező intézmények, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), az annak tanácsadó testületeként működő Kós Károly Kollégium (KKK), a kolozsvári Video Pontes stúdió és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem bevallottan hagyományteremtő szándékkal indították a médiakonferenciát, amelyre mintegy 150 résztvevő érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Muravidékről, Horvátországból, Kárpátaljáról és persze Magyarországról.

Tonk Márton, a Sapientia dékánja a záró sajtótájékoztatón – amit Szabó László Zsolt MTVA-vezérigazgatóval, Galambos István KKK-elnökkel és Maksay Ágnes Video Pontes-stúdióvezetővel közösen tartott – elmondta, hogy a négy intézmény közti együttműködés két és fél éve kezdődött, a 2013-as tusványosi szabadegyetemen és diáktáborban. Az együttműködésnek két fontos vonatkozása van: egyrészt szakmai jellegű, hiszen a Sapin létezik filmes-televíziós képzés, és ez jó felületet jelenthet az együttműködés számára; másrészt az ebben részt vevő intézmények mind közszolgálati jellegűek, kötelességük a közösségi érdekek és értékek képviselete.
 
Szabó László Zsolt MTVA-vezér szerint a közmédia programszerűen vállalja a szórványmagyarság pozitív diszkriminációját, vagyis azt, hogy a szórványközösségek lélekszámuknál és közéleti súlyuknál nagyobb teret kapjanak a műsorokban. A közmédia csatlakozik az idén ötödik alkalommal megrendezett Szórványmagyarság Napjához, vagyis november 15-én az MTVA műsorait ez a tematika dominálja majd.
 
Továbbá bejelentették, hogy:
 
♦ A 2013-ban megkötött elvi jellegű szerződést minden év őszén „újrakötik”, azaz kiegészítik egy részletező megállapodással, vannak viszont állandó tartalmak. Ilyen elem az, hogy tanévenként a Sapientia 10 diákja – a Video Pontes előzetes szűrésében – hat héten keresztül szakmai gyakorlaton vehet részt a közmédia intézményeiben, és ezt az MTVA finanszírozza.
 
♦ Mivel a Kárpát-medencén belül csak Erdélyben van egyetemi szintű, magyar nyelvű filmes és médiaképzés, a négy együttműködő intézmény 2015-16-ban öt, a Kárpát-medence különböző területeiről érkezett hallgatónak teremti meg a kolozsvári képzés lehetőségét: természetesen felvételi vizsga alapján, de a Sapientia átvállalja a diákok kolozsvári tartózkodásának költségeit, egy magyarországi alapítvánnyal közösen.
 
♦ A Sapientián 2015 őszén beindítják a hangmérnöki-technikusi képzési modult, ebbe beszáll az MTVA is.
 
Tonk még azt is feltétlenül szükségesnek látta a sajtónyilvánosság előtt bejelenteni, hogy jövőre sort kerítenek egy MTVA-Sapi focimérkőzés megrendezésére is. Mert MédiaTér konferencia, a jelenlévők egybehangzó állítása szerint, egy év múlva is lesz Kolozsváron.
 

Címlapképünkön: Tonk Márton és Szabó László Zsolt a MédiaTér konferecián. Fotó: Tóth Orsolya

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/9175
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.