Nepáli földrengés: több mint 3.400 halott

És ez még nem végleges szám. Az Everesten 22-en haltak meg, az alaptáborra zúduló lavináról videó készült.
Hirdetés

Túllépte a 3.400-at a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma – közölte hétfőn a nepáli kormány egyik illetékese. India északi részén eddig 61 halottról tudnak, Kínában húszan haltak meg.

Katmandu gyakorlatilag romokban hever, a mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak túlélők után kutatva. A két nappal ezelőtti földrengés epicentruma a fővárostól mintegy 80 kilométerre volt, az utórengéseket Katmandu környékén lehetett a leginkább érezni. Nepálban a lakosság jelentős része meglehetősen nehezen megközelíthető hegyi falvakban él, így nem csak a mentés nehéz, hanem az információáramlás is.

Több ország segélyt és mentőcsapatokat küld vagy már küldött a katasztrófa sújtotta térségbe.

A bukaresti külügyminisztérium szerint 28 román állampolgárról tudnak Nepálban, mind biztonságban vannak. A földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, az újdelhi magyar konzulátus szerint 24 személlyel még nem sikerült kapcsoltba lépni.

Menteni kell a hegymászókat az Everesten, ahol a földrengés és az azt követő lavinák elvágták az alaptábor és a felsőbb táborok közti utat. Az Everesten 22 hegymászó halt meg az alaptáborra zúduló lavinában. A sebesülteket helikopterrel mentették, szintén helikopterrel hozzák le a felsőbb táborokban rekedt több mint száz embert. Török Zsolt és Alex Găvan romániai hegymászók sértetlenek.

A hegymászókra zúduló lavináról videó is készült:

Hirdetés

 

 

(forrás: CNN, BBC, MTI, Mediafax)

Hirdetés