Tovább packázik a magyarokkal a marosvásárhelyi önkormányzat

Nem akarják engedélyezni,hogy a városháza előtt tüntessenek a magyarellenes visszaélések ellen.
Hirdetés

Nem tüntethet a marosvásárhelyi városháza előtt a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség túlkapásai ellen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – közölte vasárnapi közleményében a párt marosvásárhelyi szervezete.

A tömegrendezvények szervezési részleteit vizsgáló városházi bizottság pénteken „közlekedésrendészeti okokra hivatkozva nem engedélyezte a kért helyszínt, helyette a Ligetet nevezte meg a tüntetés helyszínének” – áll az EMNP közleményében. A bizottságnak a törvény szerint véleményezési jogköre van, amely alapján a polgármester dönt a tömegrendezvények engedélyezéséről vagy betiltásáról. A demonstráció helyszínéül javasolt Liget a városközponttól mintegy két kilométerre van.

Az EMNP közölte, a helyszínt nem fogadja el, és a tüntetést elhalasztja.

„Ez a magatartás a közösség kigúnyolása, a marosvásárhelyiek szabadságjogának korlátozása és a közösség igényeinek szőnyeg alá söprése. Ennek tükrében úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk a tüntetést eldugni, a javasolt helyszínt nem fogadjuk el és a keddre tervezett tüntetést elhalasztjuk” – áll az EMNP közleményében.

A párt közölte, hétfőn újabb beadvánnyal fordul a hivatalhoz, amelyben új időpontot, és a város valamely olyan központi terét jelöli meg a demonstráció helyszínéül, ahol a rendezvény nem zavarja a gépkocsiforgalmat.

Hirdetés

„A törvény minden lehetséges eszközét felhasználva fogunk fellépni az önkényeskedő, szabadságjogainkat csorbító városvezetői magatartás ellen” – áll a közleményben. Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek elmondta, a városházi bizottság ülését Valentin Bretfelean, a túlkapásokkal vádolt helyi rendőrparancsnok vezette, amikor azonban az EMNP kérése került napirendre, Claudiu Maior alpolgármester vette át az ülésvezetést.

Marosvásárhelyen a magyar közösség általános felháborodását váltotta ki, hogy a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség megbírságolt két önkéntest, akik a Civil Elkötelezettség Mozgalom megbízásából helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat a városban, és hétfőn 30 ezer és 50 ezer lej közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát. A fenyegetés hatására a civilek által kihelyezett 80 tábla mintegy felét levették az ingatlantulajdonosok.
 

Hirdetés