Kimenekítették Tóásó Elődöt Bolíviából

Jól van, útban Budapest felé.
Hirdetés

Kimenekítette Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével – közölte a szeretetszolgálat vasárnap reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a kimenekítés közép-európai idő szerint péntek délután történt a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen, miután

a La Paz-i kormány több mint két hónappal a szabadlábra helyezése után sem adta vissza a magyar férfi útlevelét, és a vádalkuban megkötött egyezség több pontját sem tartották be.

A tájékoztatás szerint Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóásó Előd várhatóan hétfőn kora délután érkezik Budapestre.

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója, aki folyamatosan nyomon követte Tóásó sorsát, és többször is meglátogatta, a Maszol hírportálnak elmondta: az akciót több hétig tervezték. „Tóásó Előd csak bennem bízott. Végig ott voltam vele” – nyilatkozta a maszol.ro-nak.

Lukács Csaba nem kívánta részletezni a kimenekítés körülményeit. Annyit elárult, hogy

biztonsági okokból az akcióról még a fiatalember bolíviai felesége sem tudott.

Hirdetés

„Elődöt arra kértük, ne mondja el neki, mi készül, mert megnövelte volna a kockázatot” – magyarázta.

Az újságíró elmondta, a magyar külügy útlevelet állított ki a kimenekített fiatalember és a horvát állampolgárságú Mario Tadic számára, és már útban vannak Budapestre. Velük tart Tóásó Előd testvére, Edit is, aki Chilében várta őket. Magyar idő szerint hétfőn 13 óra körül érkeznek Budapestre. Tóásó Előd sajtótájékoztatót is tart majd.

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.
 

Hirdetés