Hatalmas földrengés Nepálban – legalább 1500 halott

Török Zsolt és Alex Găvan hegymászók is a térségben vannak.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: A halálos áldozatok száma meghaladta az ezerötszázat a legfrissebb médiajelentések szerint.

Meghaladta a 870-et a halottak száma, miután a Richter skála szerint 7,8 fokos földrengés rázta meg Nepált szombaton. A földmozgás epicentruma 11 kilométeres mélységben volt, Katmandutól mintegy 80 kilométerre.

A nepáli belügyminisztérium szerint a földrengés 876 ember halálát okozta, de a szám folyamatosan nő. Katmanduban hatalmas károkat okozott a rengés, több történelmi épület összedőlt, köztük a kilenc emeletnyi magas, a 19. században épült Dharahara torony.

A helyi jelentések szerint Katmandu térségében káosz van, a sebesülteket a szabad ég alatt látják el mivel a kórházak megteltek.

A földrengés lavinákat indított el az Everest térségében, ahol több száz hegymászó tartózkodik. Az első jelentések szerint az Everest alaptáborának egy részét is elsodorta szomszédos Pumori csúcsról lezúduló lavina, eddig 18 halottról érkezett információ.

Alex Găvan román hegymászó, aki a Lhotséra készül, azt írta a twitteren, hogy az életéért futott, hátrahagyva mindent a sátrában.

„Óriási katasztrófa. Segítettem keresni és menteni az áldozatokat a törmelék közül. Sok a halott. Még több a súlyos sebesült. Még többen meghalnak, ha nem mentik ki őket helikopterrel” – írta a twitteren a román hegymászó.

Ugyanott tartózkodik Török Zsolt aradi hegymászó is, aki az Everestre készül, róla még nincs információ.

Képek, gyorshírek a Twitteren.

 

Hirdetés