Szatmári kastélyt igényel vissza a román király balkézről való unokája

Ha már elismerték, hogy a királyi család tagja, legyen már valami haszna is belőle.
Hirdetés

Romániai Pál herceg (Paul-Philippe Hohenzollern), II. Károly román király törvénytelen unokája visszaigényli az aranyosmeggyesi Lónyai-kastélyt, de nem ragaszkodik feltétlenül magához az épülethez — 500 000 dollár kárpótlási összegért meghagyná azt az önkormányzat tulajdonában. A jelenleg is zajló visszaszolgáltatási per leállópályára tette a kastéllyal kapcsolatos terveket és szinte teljesen lehetetlenné teszi, hogy a helyi önkormányzat bármiféle uniós támogatást is megpályázhasson a csodaszép, de rohamosan romló állagú, A kategóriás műemlék épület felújítása, további régészeti feltárása és valódi turistacélponttá alakítása érdekében. Szatmár megye egyik (ha nem a) legszebb reneszánsz épülete, a düledező romjaiban is különleges és vadregényes aranyosmeggyesi Lónyai-várkastély, melynek pontos építési ideje máig nem ismert, de 1278-ban már oklevelek említik.

1948-ban, az államosításkor az épület a királyi család tulajdonában volt. (Az épület a XX. század elejéig a Teleki Sámuel örököseié volt, majd Mária román királyné birtokába került, aki egy jelképes összegért eladta Károly román királynak — szerepel a visszaigénylési dokumentumokban.) Az ingatlant II. Károly egykori román uralkodó örökösei a 2001/10-es restitúciós törvényre hivatkozva már 2002-ben visszaigényelték, az igénylés végül 2003-ban jutott el az Aranyosmeggyesi Polgármesteri Hivatalhoz, és azóta is megoldatlan maradt, senki nem foglalkozott vele, maguk a visszaigénylők sem. 2012-ben a legfelsőbb bíróság érvényesítette a Lisszaboni Törvényszék határozatát, melynek értelmében Romániai Pál herceg és testvére, Alexander a román királyi család elismert örökösei s így jogukban áll a királyi családtól elvett ingatlanok visszaigénylése. Amit aztán Pál herceg el is kezdett sorra visszaigényelni (nem a királyi család, csak a saját nevében s olyan ingatlanokat is, amelyeket I. Mihály király nem szándékozott visszaigényelni): országszerte több négyzetkilométernyi területet és 50 kastélyt és műemlék épületet – köztük a Lónyai-várkastélyt is.

Mint azt Silviu Zetea polgármester elmondta, a herceg nem ragaszkodik feltétlenül az omladozó épülethez — 500 000 dollár kárpótlási összegért meghagyná azt az önkormányzat tulajdonában.
 

Hirdetés