Túlfeszítették a húrt a közegészségügyisek, dühösek a hajléktalanok

Saját otthonából csinált hajléktalan-menedéket egy Bihar megyei férfi, míg az állam intézményei el nem kezdték zaklatni.
Hirdetés

Csütörtök délelőtt 10 óra körül tucatnyi hajléktalan, köztük több súlyosan beteg személy jelentkezett a Bihar megyei közegészségügyi hivatal épülete előtt azzal a kéréssel, hogy a hivatal vegye gondozásba őket. A csapat vezetője egy egyszerű Bihar megyei férfi, Viorel Paşca volt, aki

az utóbbi kilenc évben többet tett értük, mint bármelyik más szociális munkás a környéken.

A férfi Tenkemocsáron él, mintegy 60 kilométerre Nagyváradtól, ahol családjával közösen elkezdett hajléktalanokat, magára hagyott öregeket, alkoholistákat, ágyhoz kötött betegeket, szellemi sérülteket befogadni. Saját otthonából egy ellátóközpontot alakított ki, melyet minden állami támogatás nélkül kezdett működtetni.

Később több támogató és önkéntes csatlakozott hozzá, így bővítették a helyek számát, jelenleg mintegy 130 személy számára biztosítanak lakhatást és napi háromszori étkezést. Számításaik szerint hét év alatt mintegy hatszáz személyt fogadott be az intézetszerűen működő központ, melynek immár honlapja is van.

Egyeseknek azonban nem tetszett, hogy a férfi hajléktalanokon segít, és feljelentették a rendőrségen.

Viorel Paşca ellen bírósági eljárást indítottak, a közegészségügyi hivatal is vizsgálódott, így nem csoda, hogy elege lett az állami hivatalok vegzálásából, és úgy döntött, hogy megszünteti tevékenységét. Ezek után vonult 15 gondozottjával csütörtökön a közegészségügyi hivatal épülete elé, ahol rendőrök várták őket.

A sajtónak a helyszínen elmondta: az illetékesek – akik semmit sem tettek azért, hogy ezeken a bajba jutottakon segítsenek – azért kötöttek bele, mert nem nyújt a normáknak megfelelő egészségügyi ellátást a betegeknek. Hozzátette: ők nem egy intézmény, hogy ezt az állam számon kérje rajtuk. Az államot nem érdekelte a sorsuk, amikor Váradon

a kukákból ettek, télen megfagyott a lábuk, vagy patkányok rágták meg testrészeiket – magyarázta Viorel Paşca.

Hirdetés

A közegészségügyisek másképp látják a dolgot, a sajtó érdeklődésére elmondták: ellenőrizték a helyszínt és számos rendellenességet tapasztaltak. A legkisebb büntetést szabták ki a hajléktalanokon segítő férfinek, akinek hiányolják a felkészültségét.

Nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa annak a 130 hajléktalannak, aki Viorel Paşca otthonában él. Annyi bizonyos, hogy egyetlen Bihar megyei állami intézményben sincs annyi szabad hely, hogy ezek a számkivetett idős, beteg férfiak és nők helyet kapjanak. 

Fotó: Vocea Transilvaniei

Hirdetés