Kolozsváron is örökbe lehet fogadni a magyar műemlékeket

Egyre több iskola csatlakozik a kezdeményezéshez.
Hirdetés

Az RMDSZ 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot, melynek célja a szövetség tájékoztatója szerint „a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által”.

Déván és Nagyenyeden Winkler Gyula EP-képviselő támogatásával már beindult a program, április 21-én pedig immár Kolozsváron is örökbe lehet fogadni műemlékeket. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese bejelentette: már a Kalotaszentkirályi Ady Endre iskola is bekapcsolódott a programba.

Kolozsváron mindeddig a Báthory István Elméleti Líceum, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, valamint a Ghibu liceum igazgatóival, képviselőivel folytattak egyeztetéseket a programról.

Hegedüs Csilla kifejtette: fontosnak tartják, hogy a diákok felfedezzék, és magukénak érezzék épített örökségünk, s mindezt a számukra érdekes, kihívást jelentő eszközökkel tegyék. Ahol a gyerekek az örökbefogadott műemlékek igazi őreivé váltak, ott számtalan oktatási, kulturális és figyelemfelkeltő program valósult meg azért, hogy az erdélyi magyarság számára fontos épületek visszakerüljenek a köztudatba.

Hirdetés