Elfogadta a kormány a baksisadót

Külön ki kell ezután számlázni a borravalót. A kiszolgálóknak műszak előtt be kell jelenteniük, mennyi pénz van náluk. Ha ellenőrzéskor több, jön a bünti. Sok.
Hirdetés

Elfogadta a kormány mai ülésén a borravaló megadóztatásáról szóló sürgősségi rendeletet. A rendelet szerint a borravalót külön nyugtán (bon fiscal) kell feltüntetni, és a vendéglátósok a kiszolgálást nem tehetik függővé a borravalótól. Egyes források szerint május elsejétől hivatalosodik így a borravaló, más források szerint azután, hogy a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Így adózz a baksis után

Ha a munkáltató cég úgy dönt, hogy a borravalót szétosztja az alkalmazottak között, akkor az összeg 16 százalékát jövedelemadóként kell, hogy befizesse az állami büdzsébe. Egészség- és társadalombiztosítási hozzájárulást viszont nem kell a hivatalosított borravaló után fizetni.
 
Ha nem az alkalmazottaknak fizeti ki, akkor az állam 16 százalékos vagy – mikrovállalkozások esetén – 3 százalékos profitadót von le belőle. Belső működési szabályzatban dönti el minden cég, hogy a baksist szétosztja az alkalmazottai között vagy sem.
 
Borravalónak nemcsak az az összeg számít, amit a termék vagy szolgáltatás árán felül a kiszolgáló személyzetnek adunk, hanem az a visszajáró is, amit szándékosan hagyunk ott az üzletek pénztárainál.

Zsebeket kiforgatni!

A kormány természetesen arra is gondolt, hogy mi van, ha a vendéglátósok mégsem ütik be a kasszába a borravalót, hanem a kiszolgálók, alkalmazottak zsebében gyűl, amíg szétosztják. Azt az ellenőrzési módot találták ki, hogy minden vendéglátóipari cég létre kell hozza a személyes pénzösszeg nyilvántartását. (A nyilvántartás módját a pénzügyminisztérium elvileg április 17-ig már ki kellett, hogy találja.)
 
Amikor valaki elkezdi a napi műszakot, bejelenti, hogy mennyi személyes pénz van nála, és azt bevezetik a nyilvántartásba. Ha közben beesik egy ellenőrzés, a pénzügyőröknek joguk lesz kötelezni az alkalmazottakat, hogy mutassák meg az összes náluk lévő pénzt.

A bünti

Ha ez a pénzösszeg legtöbb 1 százalékkal, de 100 lejnél nem többel haladja meg a pénztárgépben lévő pénzösszeget, akkor a büntetés egyszerű figyelmeztetés. Ha a különbözet meghaladja a pénztárban lévő összeg egy százalékát, de a száz lejt nem, a büntetés 2000 és 5000 lej közötti.
 
Ha a különbözet száz és ezer lej közötti, de ez nem haladja meg a pénztárban lévő összeg egy százalékát, 10 és 15 ezer lej közötti bíróság szabható ki, míg ha meghaladja a kasszába beütött összeg egy százalékát, akkor a bírság 20 ezer lejig nőhet. Ráadásul ha ez két éven belül megismétlődik, 30 napra felfüggeszthetik az illető vendéglátó hely vagy üzlet működését.
 
Ha a különbözet meghaladja az ezer lejt, de a kasszában lévő összeg egy százalékát nem, 20 és 25 ezer lej közötti bírság szabható ki az illető gazdasági egységre, ami elérheti a 30 ezer lejt is, ha a különbözet meghaladja a kasszában lévő összeg egy százalékát. Ha ez az eset két éven belül megismétlődik, 30 napra fel lehet függeszteni az illető gazdasági egység működését.
 
A kormány becslése szerint a borravaló megadóztatása idén 154 millió lejes többletbevételt eredményez az állami költségvetésben, jövőre 300 millió lejt, 2017-ben 319 millió lejt, 2018-ban pedig 338 millió lejt. Vagyis 1,1 milliárd lejt nagyjából három és fél év alatt.

Hirdetés