Lars von Trier hullámai a kolozsvári színpadon is összetörnek

Amerikai rendező viszi színre a Hullámtörés című dán filmdrámát a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiószínpadán.
Hirdetés

Adva van egy zenei képzettségű amerikai színházi rendező, aki dán filmet visz színre a kolozsvári magyar színház stúdiójának színpadán. Ez már önmagában is elég érdekesnek tűnik ahhoz, hogy szombaton (április 25-én) 20 órától érdemes legyen elmenni az Állami Magyar Színház stúdió-előadására.

A részletek csak tovább fokozzák az elvárásokat: Tom Dugdale rendező a híres és méltán hírhedt Lars von Trier kultikus filmjét, a Hullámtörést ültette át színpadra Guelmino Sándor és Gecsényi Györgyi adaptációja nyomán. Továbbá az a Pethő Anikó játssza a főhős Besst, aki a rendező szerint helyenként jobb színésznő, mint a filmben szereplő Emily Wattson.

Az előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón Visky András művészeti vezető kérdezte a rendezőt a darab koncepciójáról, illetve arról, hogy miért éppen a Hullámtörésre esett a választása. Az egyébként philadelphiai születésű, de Erdélybe rendszeresen visszatérő Tom Dugdale elmondta: óriási hatással volt rá annak idején a film képi világa, és már jó ideje foglalkoztatja az, hogyan lehet mindezt színházi eszközökkel kifejezni.

Kihívásnak számított a filmtől elrugaszkodva teljesen új látványvilágot teremteni, sokat változtattak a film textusán is, s bár az így létrejött mű nem reprodukálja az eredeti alkotást, mégis hű marad annak üzenetéhez. A film energiái azok, melyeket át szeretne helyezni a színpadi tér jelen idejébe – jelentette ki Dugdale.

A sajtótájékoztatón elhangzott: fontos eleme a darabnak a zene, melyet a zeneszerzőként is tevékenykedő rendező jegyez, és Visky András művészeti vezető szerint személyes vallomásként is értelmezhető. A filmtől való elszakadást a Besst alakító Pethő Anikó személyisége is segítette, aki saját elképzeléseit is belevitte a szerep megtestesítésébe. Jan szerepében Szűcs Ervint láthatja a közönség, a további főbb szerepekben: Kicsid Gizella, Orbán Attila, Bodolai Balázs, Laczó Júlia, Sinkó Ferenc, Buzási András, Viola Gábor, Farkas Loránd, Váta Loránd.

Hirdetés

Mivel a darab explicitebb jeleneteket is tartalmaz, ezért a törvényi szabályozásnak megfelelően csak 18 éven felüliek tekinthetik meg. Az előadás dramaturgja Biró Eszter, a díszletet és a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezte, a zenét a rendező Tom Dugdale jegyzi.

A bemutató időpontja: április 25., szombat, 20 óra. Következő előadások: április 26., vasárnap és május 5., kedd este 8 órától a színház stúdiótermében. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között, valamint a www.biletmaster.ro oldalon. 

Fotó: Biró István

Hirdetés