A török kisebbség miatt marasztalták el Romániát az európai górék

Az RMDSZ által javasolt 2008-as választási törvénymódosítás miatt szívtak a parlamenten kívüli kisebbségi szervezetek.
Hirdetés

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért 2008-ban a parlamenten kívüli kisebbségi szervezetek jelöltjeit hátrányosan érintő választási törvényt hozott – tudatta kedden az Agerpres hírügynökség. Romániát a Török Nemzetiségűek Egyesületének (AET) képviselője, Danis Sabit panaszolta be Strasbourgban, amiért 2008-ban nem indulhatott az AET jelöltjeként a parlamenti választásokon.

Az Európa Tanács bírósági szerve a vizsgálat során megállapította, hogy a voksolás előtt alig hét hónappal olyan választási törvényt hoztak, amely az RMDSZ javaslatára előnyben részesítette a már korábban is parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezeteket, azáltal, hogy a többi hasonló szervezet választási részvételét többletfeltételek teljesítéséhez kötötte.

Az EJEB az eset ismertetésénél kitért arra, hogy a 2004-es választások alkalmával Sabit csaknem 7400 voksot kapott, míg a török kisebbség egy másik szervezetének jelöltje 7700 szavazatot összesítve került be a bukaresti parlamentbe. A román alkotmány minden nemzeti kisebbségeknek biztosít egy kedvezményes feltételek között megszerezhető képviselői mandátumot.

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy választási szabályozásával Románia megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14. cikkelyét, amely a megkülönböztetés tilalmáról rendelkezik, valamint az első kiegészítő jegyzőkönyv harmadik cikkelyét, amely a szabad választásokhoz való jogot garantálja. Az EJEB szerint Románia elmarasztalása megfelelő erkölcsi elégtétel, így kárpótlást nem ítélt meg.

A 2003 után az RMDSZ-ből kivált magyar ellenzék is azzal vádolta az RMDSZ politikusait és a többi kisebbségi képviselőt, hogy az általuk kieszközölt választási szabályozással egypártrendszert vezettek be a kisebbségi közösségek szintjén, ellehetetlenítve a közösségen belüli választási versenyt. 

Hirdetés