Két napig volt kétnyelvű Dunaszerdahely vasútállomása

Az éber szlovák hatóságok sem tétlenkednek, ha többnyelvű feliratokról van szó.
Hirdetés

Nem tartott sokáig a kétnyelvűség a felvidéki Dunaszerdahely vasútállomásán sem. Miután a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport narancsszín overallos gerillái szerdán egy rajtaütésszerű akció keretében kihelyezték a Dunaszerdahely feliratot a Dunajská Streda alá, a csoport arról informálta Facebook-oldalán a nagyérdeműt, hogy  a vasútállomás főnökét pénteken Pozsonyból felszólították a tábla leszedésére. A felszólítás azonban elkésett, az állomás gondnoka ugyanis már korábban önszorgalomból eltávolította a táblát, „mert az lógott és az ott közlekedőkre veszélyt jelentett”.

Mint írtuk, Dunaszerdahely lakosságának 74,53 százaléka magyar nemzetiségű a legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok szerint, a vasútállomáson mégis csak a Dunajská Streda felirat van feltüntetve a település neveként. A szlovákiai kisebbségi nyelvtörvény értelmében a kétnyelvű megnevezésnek fel kellene tűnnie a hasonló településeken, a vasút azonban a hiányzó technikai előírásokra hivatkozik, miközben a saját hatáskörébe tartozna a helyzet orvoslása. 

Az aktivisták azt írják: nem adják fel, jövő héten jön a második forduló. Dunaszerdahely városának pedig köszönik a támogatást, mert csak összefogással lehet sikert elérni.
 

Fotó: a KDSZ Facebook-oldala

Hirdetés