Az Erdélyi Magyar Néppárt az Európai Szabad Szövetség tagja lett

Az RMDSZ-ével párhuzamosan egy másik kongresszust is tartottak: az EFA Németországban ülésezett.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt tavaly szeptemberben nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az Európai Szabad Szövetségbe. Az EFA április 16-18. között tartotta éves közgyűlését a németországi Bautzenben, ahol a kérelmet egyhangúan el is fogadták, az EMNP tehát mostantól az európai regionalista és autonomista pártokat tömörítő szövetség teljes jogú tagja.

A kongresszuson a Néppártot Szilágyi Zsolt elnök képviselte, aki Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével együtt vett részt a tanácskozáson. „Az európai régiók és nemzeti közösségek ügyei Európa prioritásai közé kell tartozzanak, hisz nélkülük nincs sikeres gazdaság és elképzelhetetlen a sikeres Unió” – mondta Szilágyi Zsolt, aki a szavazás után megköszönte az európai kollégák bizalmát: „Otthon tolmácsolni fogom az üzenetet: erdélyi autonomisták, nem vagyunk egyedül!”

A bautzeni kongresszuson a küldöttek áttekintették a skót népszavazás után kialakult helyzetet, és meghallgatták a katalán, a baszk, a walesi és a yorkshirei népszavazási kezdeményezésről szóló beszámolókat. Günther Dauwen, az EFA flamand igazgatója három csoportba osztotta a szövetség tagpártjait: kulturális és nyelvi jogokért küzdőket, devolúciót és autonómiát követelőket, valamint saját nemzetük függetlenségéért harcolókat különböztetett meg.
 
A kongresszuson Szilágyi Zsolt meghívta a pártszövetség vezetőit Erdélybe, és felajánlotta nekik, hogy vegyenek részt a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadásain. 
 

A fotón Szilágyi Zsolt, Francois Alfonsi (az EFA korzikai származású elnöke) és Sándor Krisztina látható. Forrás: Szilágyi Zsolt Facebook-oldala

Hirdetés