Na vajon ki lett az RMDSZ új elnöke?

25 év, 778 küldött, 150 meghívott, 120 sajtós, full nyitottság: 12. kongresszusára ül össze ma az RMDSZ Kolozsváron.
Hirdetés

Ma tartja 12. kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az újratervezés jegyében. A kolozsvári Diákművelődési Házban gyűlnek a küldöttek a 25. évfordulót és az újratervezést ünnepelni. Az eddigi nyilatkozatok alapján megpróbáljuk értelmezni,

mit jelent az újratervezés:

  • négy év után újra ügyvezető elnökség lesz a főtitkárság;
  • négy év után újraválasztják Kelemen Hunort (senki más nem kívánt RMDSZ-elnök lenni);
  • újra nem lesz politikai alelnöke a szervezetnek;
  • újrarendezik a feladatlistát, mert a célok ugyanazok maradnak.
  • Hogy újraválasszuk őket 2016-ban.
Ezek közül azt lehet tudni, hogy az oktatásra nagyobb figyelmet szeretne fordítani, mondta Kovács Péter a kezdés előtti eligazításon.

 

Kelemen Hunor

 

Ha valaki élőben, képpel és hanggal szeretné követni a kongresszust, az ide kattintson.

Hirdetés
Ebben változott az RMDSZ programja
2015-04-18 12:39:00

Az RMDSZ hosszútávú programját módosító kongresszusi dokumentumokat végül egyetlen .pdf fájlban kaptuk meg, tessék csak bátran olvasni, később pedig számonkérni.

A családpolitikai program nagyban változott az előkészítetthez képest, azt itt közöltük. Hatékony böngészést!

Az elmúlt másfél nap történéseit az alábbi bejegyzésekben lehet visszaolvasni. Találkozunk két év múlva ugyanitt!

Lezárult a kongresszus,
2015-04-18 11:43:00

megszavazták az összes programmódosító dokumentumot, Biró Rozália ülésvezető megköszönte mindenkinek a részvételt.

Kelemen Hunor feljött a sajtószobába régi-új elnökként nyilatkozni egyet.

 

Kelemen Hunor

 

Legfontosabbnak az oktatáspolitikai programot tartja, amely mögött másfél éves felmérés áll, amelyet szociológusok, pedagógusok, oktatáspolitikusok készítettek el.

Meglepetések nem értek, de tartalmas kongresszus volt - értékelt az új szövetségi elnök, szerinte fontos, hogy egyet tudtak érteni abban, hogy más típusú politizálásra van szükség. Nem szeretnék, ha elszakadna a politika a közösségtől, szeretnék megőrizni, illetve visszaszerezni a bizalmat ott, ahol elvesztették.

Főleg azokét szeretnék megszerezni, akik 1989 körül születtek, meg kell őket győzni, mi a létjogosultsága az etnikai képviseletnek a 21. században. Mert ők már evidensként kezelik azokat a közösségi jogokat, amelyeket az RMDSZ az ő felnövésük alatt vívott ki, gyorsabban szeretnének haladni karrierépítésben, és a politikai képviselettől is hasonló sebességváltást várnak el.

Ne rajta kérjék számon, hogy nem volt ellenjelöltje, válaszolta arra a kérdésre, hogyan szeretnének több teret engedni a szövetség belső ellenzékének.

Az RMDSZ nem köt politikai házasságot, de nem is kosarazza ki a kérőit, válaszolta Kelemen Hunor kérdésünkre, hogy mit kezdenek a PNL tegnap is megfogalmazott leánykérésével. Bizalmatlansági indítványról majd akkor tárgyalnak a régi-új liberális párttal, ha megfogalmazódnak abban a kormánnyal szembeni érvek.

A jelenlegi kormányt támogató parlamenti többség Kelemen szerint most stabil, amelyben ugyan elképzelhetők változások, de az ellenzéki pártok és pártmaradványok, független képviselők együttes súlya sem elég most a kormány megdöntéséhez.

Hogy jön össze a képviselői nyugdíjt emelő törvénytervezet a meghirdetett alázattal? - hangzik a kellemetlen kérdés. Ő személyesen nem támogatja ezt, válaszolta Kelemen, a Szövetség egyébként nem korlátozza a képviselőit abban, hogy milyen egyéni törvénykezdeményezésekhez társulnak.

Kovács Péter lesz akkor az ügyvezető elnök? - kérdezte egy román kolléga. Az ügyvezető elnököt még meg kell választani, válaszolta Kelemen, de kétségtelen, hogy Kovács Péter főtitkárnak van legnagyobb esélye a tisztség elnyerésére, tette hozzá, mondhatni ő indul a pole pozícióból.

Sorra fogadják el a programokat
2015-04-18 11:15:00

A küldöttek valószínűleg megkapták korábban a doksikat, mert alig esik szó arról, milyen területen miben változik az RMDSZ programja, csak sorra szavazzák meg őket.

Emailen kezdenek csorogni a sajtóhoz is ezek a dokumentumok, tesszük fel, ahogy megkapjuk őket.

A programmódosító dokumentumokat bemutató beszédek közül eddig Székely Istváné volt a legmagvasabb. Ő sem érzékel túl sok tartalmat eddig a tegnap untig emlegetett újratervezés kifejezés mögött, bár már most vannak jó elképzelések az RMDSZ szakpolitikáiban. A kérdés az, mondja, hogy az RMDSZ helyi, megyei szervezetei tudnak-e konfliktusokat vállalni azért, hogy ezeket az elképzeléseket keresztülvigyék, mert ez eddig szerinte nem történt meg.

Székely István az RMDSZ-kongresszuson

Székely István. Fotó: Vakarcs Loránd

Miközben sorra következnek be az előrelátott dolgok: demográfiai folyamatok miatt iskolák szűnnek meg, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely lakótelepein több fiatal áll a nyelvváltás határán, mint amekkora összesen a dél-erdélyi szórvány.

A fiatalok bevonása az RMDSZ munkájába Székely István szerint nem kommunikációs probléma és nem akként kell kezelni, hanem reális felelősséget és politikaformálást kell rájukbízni. Ne olyan Erdélyt építsünk, amelyben öregkorunkban jól érezzük magunkat, hanem olyat, amelyekben a fiatalok is jól érzik magukat - mondja Székely.

Felhívta a küldöttek figyelmét, hogy jövőre óriási uniós pénzalapokat lehet megpályázni a roma népesség integrációjára úgy, hogy Erdélyben mintegy 90-100 ezer romának magyar az anyanyelve, és ők a mi erdélyi magyar társadalmunk részei.

Alig várjuk, hogy befusson ez a nemzetpolitikai program.

Megjött közben a családpolitikai program, amit szintén érdemes elolvasni, nem hosszú, és érdekes dolgok vannak benne: 1500 lejes minimálbér 2018-ig, családi adózás úgy, hogy az adókedvezmény mértéke arányos legyen a kiskorú gyermekek számával, ingyenes vagy nagyon kedvezményes bérletek kulturális és szabadidőprogramokra, ezer lejes gyermeknevelési támogatás.

 

Átadták az Ezüst tulipánokat
2015-04-18 10:27:00

Ezzel a díjjal köszönték meg az RMDSZ mintegy 60 országos, volt vagy jelenlegi vezetőjének munkáját. Mintegy felük-harmaduk személyesen vette át a díjat, a többiek otthon kapják meg. Mindenki boldog és fesztív volt, íme:

Takács Csaba

Takács Csabáról annyi szépet mondtak tegnap, hogy most bizonyára ő lenne az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, ha a 2003-as kongresszus nem szüntette volna meg ezt a tisztséget.

 

Ezüst tulipán díjasok

 

Ezüst tulipánosok 

Megkezdődött a második felvonás,
2015-04-18 09:32:00

szombat reggeli matiné keretében vetítik az RMDSZ – 25 éve együtt című dokumentumfilmet. Markó Béla, Kelemen Hunor, Varga Gábor, Varga Attila mond nagyon okosakat (tényleg, na) arról, mi történt ezzel a társadalomnyi romániai magyar közösséggel, és mihez kellene még kezdeni.

Nem szólamokat kell zengeni az autonómiáról, hanem meg kell csinálni - mondta Varga Gábor, aki még a szabadalmi hivatal elnökeként hagyta jóvá Tamás Sándor és Borboly Csaba közös beadványát a Székely termék védjegyről.

Jó félház követi a filmet a kolozsvári Studház nagytermében.

Vége az első felvonásnak
2015-04-17 20:35:00

Lejárt a kongresszus első napja, a protokoll- és tartalmi rész, holnap már csak ünnepelnek: szülinapi dokumentumfilm és ezüst tulipánok lesznek műsoron.

Az első felvonás hosszú volt, a szereposztás kitűnő, az alakítások szinte tökéletesek. Függöny.

Hát azt senki sem fogja elhinni,
2015-04-17 20:28:00

 hogy ki lett az RMDSZ új szövetségi elnöke:

Kelemen Hunor, az RMDSZ régi-új elnöke

 

590 küldött szavazott, öten érvénytelenül, 575-en megszavazták, hogy négy évig ismét Kelemen Hunor vezesse az RMDSZ-t. Tíz küldött gondolta úgy, hogy ne.

Indulhat a buli, állófogadás itt a Studház első emeletén, utána partytime!

 

Ebben a pillanatban szavazták ki
2015-04-17 20:16:00

a politikai alelnöki tisztséget az alaszabályzatból. Megszavazta a látható többség, senki sem ellenezte a javaslatot, még csak nem is tartózkodott senki.

R.I.P. tizennegyedik fejezet, R.I.P. politikai alelnökség.

Már töltik a pezsgőt!
2015-04-17 20:10:00

Pezsgő az RMDSZ-kongresszuson 

Óriási izgalmak gyöngyöznek a poharakban: vajon kinek a következő négyéves mandátumára koccintanak velük?

Amíg összeszámolják a voksokat,
2015-04-17 19:58:00

addig gyorsan alapszabályzatmódosítanak.

Ééééés elindult
2015-04-17 19:55:00

a mindent eldöntő szavazás! Egyetlen név van a szavazólapon, a Kelemen Hunoré, azt kell érintetlenül vagy lehúzva bedobni az urnába.

Pörgősen megy, nincs sok laca-faca, területi szervezetenként ábécésorrendben olvassák a küldöttek nevét, akik felmennek a színpadra, megkapják a lapot, belépnek egy elfüggönyözött fülkébe, húznak vagy nem húznak, hajtogatnak, és dobnak. Cetlit az urnába. Másik lépcsőn le.

Megszavazzák Kelemen Hunort

Tíz mondatban elintézte
2015-04-17 19:27:00

Kelemen Hunor az újraválasztási programját. Újdonság nem hangzott el benne, de aki el akarja olvasni, az itt megteheti. Szóval ezt kell számonkérni négy év múlva.

Látható többséggel
2015-04-17 19:18:00

és egy tartózkodással megszavazta az RMDSZ Kelemen Hunor politikai beszámolóját. Jöhet az új program meghirdetése.

Töltsük fel tartalommal
2015-04-17 19:17:00

 az újratervezést, meg munkával, válaszolta a felvetésekre Kelemen Hunor. Töltsük!

Azért maradtak itt még poénok,
2015-04-17 19:06:00

annak ellenére, hogy már mindenki szét van folyva a fáradtságtól. Szabó Ödön dörgő hangú beszédet mondott teletűzdelve klasszikusan konzervatív értékekkel, és felhánytorgatva a román politikusok kétszínűségét, akik itt nagyon szeretik az RMDSZ-t, a parlamentben meg elkaszálják a kisebbségi jogokat biztosító törvényeket.

Dörgedelmes volt, de akkor sem nyílt meg felette a kétszínű ég, amikor a különböző szabadságjogok között síkra szállt a véleményszabadság mellett. Szabó Ödön, aki alig egy hónapja hisztizett amiatt, hogy sajtótájékoztatóján egy újságíró néppártos golyóstollal merészelte lejegyezni az ő örökbecsű gondolatait.

 

Újrafotózás
2015-04-17 18:33:00

Szétnéztünk, hogy zajlik az újratervezés a földszinten, az ülésterem szintjén, de azon kívül. Jelentjük, zajlik az élet!

 

Fekete bárány az RMDSZ Kongresszuson

Megtaláltuk a fekete bárányt.

 

Markó Béla az RMDSZ-kongresszuson

Újrahívás

 

Biró Rozi az RMDSZ-kongresszuson

Újrabeszélés

 

Újratöltés az RMDSZ-kongresszuson

Újratöltés

 

Állófogadás

Újraterítés. Ez már nem az a szint. Hanem az első emelet, itt tartják majd az esti állófogadást.

Amíg a küldöttek kiélvezik a mikrofonidőt,
2015-04-17 17:35:00

megpróbálom kimazsolázni a konkrétumokat Kovács Péter beszédéből, mert ezt is megkaptuk írásban. Hogy tudjuk, mit kérjünk számon az újratervezésből.

Ezt szeretné tehát a főtitkár, aki mától – ha minden jól megy – ügyvezető elnök lesz:
  1. visszatérés az Ügyvezető Elnökséghez -> hatékonyabb közösségépítési munka
  2. a Szövetség mozgalmi jellegének megerősítése
  3. több szakpolitikai munka
  4. együttműködés civil és szakmai szervezetekkel, szakértőkkel -> minőségibb közpolitikák
  5. szorosabb együttműködés az RMDSZ testületei között -> több közös tervezés, hatékonyabb számonkérés
  6. regionális célok: a tömbmagyarság, a vegyes vidékek és a szórvány szükségletei egyformán jogosak
  7. a fiatalok megnyerése -> vonzó jövőkép nekik és mindenki másnak 
  8. őszinte, nyílt párbeszéd, közvetlen találkozás, kibeszélés
  9. sokkal erőteljesebb magyar és román nyelvű kommunikáció
  10. részletes tervek az oktatás, a családpolitika, az ifjúságpolitika, a nemzetpolitika, a gazdaságpolitika, a külpolitika és a nők közéleti szerepvállalása kapcsán.
Ha még egyszer benyögi valaki, hogy újratervezés,
2015-04-17 17:06:00

akkor ... nem, nem szakad rá az ég, csak az előbbi 30 felszólalót ismétli ebben a vitának nevezett felszólalásfolyamban. Miért jó az a küldötteknek, ha mindegyikük elmondja mégegyszer, hogy szükséges az újratervezés, de senki egy konkrét vállalást nem tesz, hogy akkor mától ő mit csinál másként?

Az ismétlés nem újratervezés, hanem újratermelés, a pótcselekvések újratermelése. 

 

RMDSZ-kongresszus Kolozsváron

Velünk van Zsolt,
2015-04-17 16:20:00

 Nagy Zsolt, akinek börtönből írt levelét Porcsalmi Bálint, volt miniszteri kabinetvezetője olvasta fel szép, kölcsönös szolidaritási gesztusként.

Nem érdemes, hanem kötelesség közösségi szerepet vállalni, írta a sokszoros csalódáson túllévő, ezeken – úgy tűnik – túllépő volt politikus. Nem panaszkodik, írja ironikusan, mert ott, ahol most van, jó a társaság és az ellátás, és nem zsúfolt a program.

 

A nők frissessége
2015-04-17 16:16:00

és kreativitása pörgette fel az utóbbi két évben a helyi politikát és közösségépítést, számolt be Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszövetségének alelnöke. 20 hónap alatt 23 területi, 200 helyi szervezet alakult jobbára olyan nők csatlakozásával, akik addig kifejezetten irtóztak a politikától.

Közösséget összekovácsoló programokat szerveznek, az adás örömét, a család melegségét, a közösségi élet emberi arcát akarják megmutatni, fel akarnak lépni a nők közösségi szerepvállalását akadályozó tényezők ellen, és az Európai Néppárt nőszervezetében küzdeni az esélyegyenlőségért.
 
Kőműves Kelemen óta tudjuk, hogy a nők nélkül nem lehet építeni, eresztett meg egy szubverzív, nemileg célt tévesztett poént a kvótakérdés kapcsán.
Máté András Levente akkora öngólt lőtt,
2015-04-17 16:03:00

hogy a sajtószoba nem bírta összefogni a száját a nevetéstől. Azt kezdte ugyanis mesélni, hogy 14 éve RMDSZ jelölő gyűlésen hamarabb szót kért egy fiatalember, mint hogy rákerült volna a sor, arra hivatkozva, hogy esküvőre kell mennie. Mikor azt mondták neki, hogy az esküvő megvárja, mert későig tart, bevallotta, hogy a sajátjáról van szó.

A képviselőházi frakcióvezető bevallott családcentrikusságán azért vidultunk, mert éppen ellene és épp amiatt indult bűnvádi eljárás, hogy képviselői irodavezetőként alkalmazta saját feleségét.
 
Na de jön az újratervezés.
 
És abban a civileknek is szerepet kell szánni – hangsúlyozta Székely István főtitkárhelyettes, a Kulturális Autonómiatanács elnöke. És tartalommal kell feltölteni az autonómia témáját, mert az nem annyira jogok és törvények biztosításán múlik, mint például a nyelvhasználat kérdése a kiharcolt nyelvi jogokon.
 
Végre valaki, aki mond is valamit. Érdemes átfutni.
Kovács Péter pedig megmond,
2015-04-17 15:48:00

 ha már ő az RMDSZ megmondóembere, és ezt befele is vállalja. Úgyhogy most jól megmondta ő is, hogy alázattal és őszintén kell politizálni. Vissza kell nyerni a választók bizalmát, és nyitni kell a fiatalok felé. (Ezt mintha már jól megmondta volna tíz évvel ezelőtt is.)

Borbély László lemond,
2015-04-17 15:39:00

neki személyesen ezt jelenti az újratervezés. Mármint a politikai alelnöki tisztségről, amely ma meg is fog szűnni. De ő már egy éve meghozta ezt a döntést. Az RMDSZ munkájából viszont továbbra is részt kér.

Borbély László az RMDSZ kongresszusán

Így tűnik el Borbély László. Izé... a tisztsége.

Markó Bélának nem tetszik az újratervezés,
2015-04-17 15:26:00

 mert a GPS-es metafora azt sugallja, utat tévesztettünk, míg szerinte nem az RMDSZ tévesztett utat, hanem az egész román politikai rendszer. A pártok, a parlament hiteltelenné vált az állampolgárok szemében, akik nem árnyalnak ebből a szempontból, és nem lehet elvárni a törvények tiszteletben tartását, ha maga a törvényhozás nem hiteles.

És ennek az a következménye, hogy megint nem lehet rávenni a rátermett személyeket, hogy jelöltessék magukat felelős politikai tisztségekbe, mondta Markó.

Erőszaknak nevezte Markó mindazokat a jog- és törvénysértéseket, amelyek ma már többször elhangzottak: zászlóügyek, helységnév- és utcanévtáblák, MOGYE magyar tagozatának elsunnyogása, az egyházi, közösségi javak visszaállamosításának veszélye. Szerinte ezekben az ügyekben épp a törvényesség biztosítására hivatott prefektusok szegik meg a törvényt.
 
Markó Béla az RMDSZ kongresszusán
 
Az RMDSZ mellé kell állítani azokat is, akik megcsömörlettek, mondja, és tényleg újra kell tervezni ezt az országot, mert mindent meg kell reformálni: oktatásügy, egészségügy, közigazgatás, román-magyar párbeszéd. Az egész társadalmat demokratizálni kell, ehhez folyamatosan párbeszédre van szükség a többségi társadalom képviselőivel, de a magyar közösség teljes összefogására is. Hogy senki se vezethesse a gépünket nemhogy az Alpoknak, de a Kárpátoknak se - plaszticizált az RMDSZ volt szövetségi elnöke.
Arról szól az újratervezés,
2015-04-17 14:56:00

hogy aki nem tud alázattal és őszintén politizálni, annak nem kell ezt a munkát végeznie, jelentette ki Kelemen Hunor. 

Legfőbb feladat a közösségépítés sok-sok türelemmel és őszinteséggel, mondta a kihívó nélküli szövetségi elnök beszámolójában, és ehhez eddig egy konkrét ígéretet tett: ahogy az utóbbi, úgy az elkövetkező időszakban is több lakossági fórumon szeretne részt venni, és beszélgetni a Zemberekkel.
 
Akit a teljes politikai beszámoló érdekel, ide kattintva elolvashatja.
Lezavartuk az ebédszünetet,
2015-04-17 14:33:00

amíg az összes határon túli magyar közösség vezetője is köszöntötte az RMDSZ-t, illetve Kelemen Hunor beszámolt az elmúlt négy év eredményeiről. Küldöttek, meghívottak szendvicseznek az előcsarnokban, rántott húsos szendvics, víz és kávé az ebédmenü. Akinek ez nem lenne elég, csak át kell mennie az úton a gyorskajáldákhoz.

Senki nem izgulászik, nincs intenzív lobbitevékenység vagy vita az előtérben, valószínűleg az ülésteremben se lesz. Minden laza és előrelátható.

Tóbiás és Kelemen
2015-04-17 13:38:00

Tóbiás József és Kelemen Hunor az RMDSZ kongresszusánérdekesen váltott szót. Tóbiás József (a kivetítőn), a Magyar Szocialista Párt nálunk nem túl közismert elnöke szokványos köszöntőbeszédet mondott, dicsérte az RMDSZ 25 éves teljesítményét, és hogy mindig hű volt a választóihoz. Két  érdekességet említett: szerinte Magyarország és Románia szövetséget kellene kössön, közös kormányüléseket kellene tartson, másrészt a magyar politikum gazdaságstratégiát is tartalmazó, hosszú távú nemzetpolitikai stratégiát kell készíteni, különben „kiürül” Magyarország.

Mire Kelemen ironikus válasza: köszönjük, szóljanak, ha tudunk valamiben segíteni.
 
Schiffer András, az LMP elnöke annyi problémát sorolt fel, amelyben szerinte a román fél süket (Verespatak és a ciánkatasztrófa kockázata, kétnyelvű helységnévtáblák, autonómia szükségessége), hogy Kelemen Hunor azzal válaszolt, hogy vagy tényleg közösen kell ülésezzen a két kormány, vagy az RMDSZ-nek kell évente kongresszust tartania.
 
Ezután már csak a többi határon túli politikai szervezet és az MPP elnöke köszöntötte az RMDSZ-t és kívánt sikeres kongresszust, úgyhogy ezt már a román politikai vezetők nem várták meg, sürgős teendőkre hivatkozva leléptek.
Semjén Zsolt kikérte magának,
2015-04-17 13:02:00

hogy a romániai magyar közösség nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Romániában. Határozott hangon állította, hogy a kisebbségi jogok is emberi jogok a közösségek szintjén, a magyarok pedig nem fogadhatják el, hogy másodrangú állampolgárként kezeljék őket.

A magyar miniszterelnök-helyettes az egyenes beszéd jegyében felemlegette az összes aktuális konfliktust a többnyelvű helységnévtábláktól a MOGYE magyar oktatásáig, a himnusz- és a Mikó-ügyet.
 
Semjén Zsolt az RMDSZ-kongresszuson
 
Semjén szerint a magyar kormány és az RMDSZ közötti viszony nem csupán rendezett, hanem bizalmi, Erdélyben a magyar összefogás pedig a történelem erkölcsi és politikai parancsa. Magyarország miniszterelnök-helyettese tapsot aratott azzal a kijelentésével, hogy „nem fogadható el semmi, ami az RMDSZ-t gyengíti, mert az erős erdélyi magyar képviselet letéteményese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség”, amelyben megvan az a képesség, hogy integráljon mindenkit, akit csak lehet. 
 
Konszenzusos pontokként említette, hogy minden magyart megillet a magyar állampolgárság, az azzal járó szavazati jog, és a különböző nemzetrészek autonómiája.
 
Felolvasta Orbán Viktor kormányfő üdvözletét is, aki sikeres újratervezést kívánt, és köszönetet mondott Kelemen Hunornak, amiért az elmúlt négy évben a nemzeti ügyekben összefogva, egymás partnereiként dolgozhattak.
Föderalizálná Romániát
2015-04-17 12:50:00

 a PSD-hez és Victor Pontához hű, ezért a PNL-ből távozott reformliberális, Călin Popescu-Tăriceanu. Már ha nem sántít ez az újabb analógiája is.

Szerinte a pusztán adminisztratív régiósítás nem vezet sehova, inkább reális autonómiát kell adni Románia régióinak, amilyent a németországi landok is élveznek. Mert akkor a régiók reális versenybe kerülnek egymással, és ettől majd úgy fognak fejlődni, hogy csökken közöttük az életszívonalbeli különbség. 

Amellett, hogy ez nem feltétlenül így működik, az sem stimmel abban, amit Tăriceanu mondott, hogy Németországot a második világháború után, a győztesek darabolták fel landokra.

Szóval lehet, hogy Tăriceanu mégsem föderalizálná Romániát, csak akart mondani egy nagyot. Sikerült.

 

Tăriceanu szomorú,
2015-04-17 12:42:00

 mert ugyan mindig örömmel jön Erdély fővárosában, de elszomorítja a kommunista örökség: a Napoca név a Cluj mellett. A renitens liberális sántító analógiát hoz, hogy Konstancát miért nem hívják Constanța-Tomisnak, Brassót Brașov-Kronstadtnak, Nagyszebent Sibiu-Hermannstadtnak: mert nem élnek ott magyarok.

Felemlítette Călin Popescu-Tăriceanu a zsidók, majd a németek eltűnését az országból, és örül, hogy ez nem folytatódik a magyarokkal. De nincsenek illúziói: szerinte a küzdelem az emberi jogokért sosem ér véget.

Sajnálja még, hogy Frunda Györgyöt nem tudta anno meggyőzni, hogy legyen igazságügyminiszter.

Meghívja az RMDSZ-t, hogy tevékeny részt vállaljon az alkotmánymódosításban, és szerinte totál kudarc lesz a regionalizáció, ha csupán adminisztratív lesz. A régiósítás nem a bürokrácia áthelyezéséről kellene szóljon, hanem az a projekt, amely versenyképessé teszi Romániát.

Szövetet hozott ajándékba
2015-04-17 12:39:00

 Adorjáni Dezső evangélikus püspök, hogy szó szerint kézzelfoghatóvá tegye a mondandóját. Hozott egy színes, finom tapintású, „globalizált" szövetet, amit könnyedén szét is tépett a pódiumnál, a szürkébb, durva tapintású háziszőttest pedig széttéphetetlenként adta át Kelemen Hunornak. Természetesen a szövetet alkotó szálak összefonódásával példálózott.

A román politikusok azt szeretik az RMDSZ-ben,
2015-04-17 12:37:00

amit a Szövetségtől elfordult választók nem, vagy amit már sehol se látnak. 

Emil Boc megköszönte, hogy az RMDSZ anno támogatta a válság kirobbanása után hozott, drasztikus megszorító intézkedéseket. És ezzel segített berúgni a gazdaság motorját. Roppant módon értékeli, hogy az RMDSZ szavahihető: amit megígér politikai partnereinek, azt betartja.
 
Victor Ponta kormányfő Jonapot kivánt, majd az RMDSZ elvhűségét emelte ki, hogy politikusai tudnak támogatni nem túl népszerű döntéseket is, és felkészülten érvelnek, ha valamit bírálnak. Úgyhogy ő nem is tanácsol semmit az RMDSZ-nek, mert tudja, hogy úgy is a saját feje után megy. Viszont szívesen látná Biró Rozáliát miniszterként - engesztelte a szinte tárcavezetővé kinevezett ülésvezetőt.
 
 
Victor Ponta az RMDSZ-kongresszuson
 
 
Még mindig jó emlékeket őriz a Nyerges-tetőn tett látogatásáról, megdicsérte Kelemen Hunort, hogy talált egy történelmi eseményt, amelyen nem arra kell emlékezni, hogy a románok és magyarok egymás ellen harcoltak. Ponta nem félti az RMDSZ-t, amíg polgármesterei annyi mindent ki akarnak gyomrozni a kormányból, mint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
 
Azt is nagyon szereti Victor Ponta, hogy az RMDSZ mindig nyitott a párbeszédre.
 
Victor Ponta az RMDSZ-kongresszuson
 
 
Alina Gorghiu és Vasile Blaga, az új PNL társelnökei megköszönték a magyaroknak, hogy elsöprő többségben Klaus Johannisra szavaztak a novemberi államelnökválasztáson. Finoman mindketten meghívták az RMDSZ-t a parlamenti többségbe és kormányba, amit most akarnak összekalapálni.
 
Gorghiu is akart mondani magyarul valamit, elnézést kért, hogy ő csak egy szót ismer, és azt be is mondta: SZERETLEK
 
Általános derültség a teremben. :)
 
 
Küldöttek az RMDSZ-kongresszuson
 
Biró Rozália tisztelettel köszönti Emic Boc-ot
2015-04-17 11:19:00

 Biró Rozália az ülésvezető, a himnuszok után köszönti most a meghívottakat. "Tisztelettel köszöntjük" - hangzik el nagyjából húszszor, minden pártelnök és püspök nevével külön.

Egyedül Emil Boc kolozsvári (azaz vendéglátó) polgármestert nem sikerül helyesen köszönteni: Emil Boc, Nagyvárad polgármestere - hangzik el a pódiumról a küldöttek és a teljes sajtószoba legnagyobb derültségére.

 

Mindenki boldog,
2015-04-17 11:10:00

hogy újra láthatja a rég nem látott harcostársakat. A küldöttek nem siettek nagyon az ülésterembe, láthatóan külön programpontot kellett volna beiktatni az ülés elé, a legalább két órás szocializálást.

Kelemen Hunor, Markó Béla

 

Küldöttek az RMDSZ-kongresszuson

 

Lecsapott ránk a nyitottság
2015-04-17 10:56:00

Kovács Péter

Kovács Péter teljes nyitottságot ígért a technikai eligazításon, ami azt jelenti, hogy neten közvetítik a teljes kongresszust képpel és hanggal. Még nem kaptuk meg, hogy hol, de keressük, és mutatjuk a linket, ahogy rábukkanunk.

A helyszínen már nem akkora a nyitottság: a sajtó kapott egy nagy és kényelmes termet - 3 emelettel a kongresszus fölött. Úgyhogy mi is kivetítőn nézzük, mi történik.

Kelemen Hunor élőben nyilatkozott a földszinten, de ezzel sem jártunk jól, mert közben özönlöttek a küldöttek, és nem lehetett semmit sem hallani. Mert csak a sajtószobabeli pódiumon van mikrofon. Na de a Facebookon már megírták, hogy Kelemen Hunor őszinteséget ígért. Számára a politizálás módjának megváltoztatása jelenti az újratervezést.