Kicsípett katonai repterek várják majd az F-16-osokat

Ezt ígéri Mircea Dușa védelmi miniszter. A régi-új vadászgépek jövőre érkeznek.
Hirdetés

Románia felkészíti katonai repülőtereit a 2016-tól hadrendbe állítandó F-16-os harci repülőgépek fogadására – jelentette ki Mircea Dușa védelmi miniszter csütörtökön a Kolozs megyei Aranyosgyéresen, ahol a Dacian Thunder 2015 elnevezésű román-amerikai hadgyakorlaton vett részt.

A miniszter arról számolt be, hogy folyamatban vannak a repülőtér-felújítási munkálatok a dél-romániai Fetesti-i támaszponton, és az év második felében elkezdődik az aranyosgyéresi repülőtér felújítása is. A félévesre tervezett aranyosgyéresi munkálatok során felújítják a reptér futópályáját, kibővítik a repülőgép-parkoló platformot, és korszerűsítik a légi irányítást.

Románia Portugáliától vásárolt 12 használt F-16-os vadászgépet, amelyek 2016-tól érkeznek az országba. Mircea Dușa azt is elmondta, hamarosan elkezdik a tárgyalásokat a többfunkciós vadászgépek egy újabb rajának a beszerzéséről.

A március 27. és június 7. között zajló Dacian Thunder 2015 hadgyakorlaton 300 román és 350 amerikai katona vesz részt. A román katonák négy MiG-21 LanceR vadászgéppel és hat IAR-330 Puma SOCAT, illetve MEDEVAC helikopterrel, az amerikai katonák 11 A-10-es repülőgéppel vesznek részt a gyakorlatozásban, mely a közös repülések által próbálja javítani a katonák felkészültségét.
 

Hirdetés