Agresszívan üldözi a magyar feliratokat a marosvásárhelyi rendőrparancsnok

Még mindig azt vizionálja, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák tiltott reklámanyagnak minősülnek, és brutális bírsággal próbálja megfélemlíteni az ingatlantulajdonosokat.
Hirdetés

Ragaszkodik ahhoz a téveszméhez a marosvásárhelyi helyi rendőrség parancsnoka, Valentin Bretfelean, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblák reklámanyagnak tekintendők. Bretfelean a közszolgálati rádió marosvásárhelyi román adásának adott nyilatkozatában kijelentette: a törvények értelmében bármilyen reklámot vagy feliratot csakis a polgármesteri hivatal előzetes engedélyével lehet kihelyezni. A rendőrfőnök hozzátette: a helyi rendőrség hétfőtől felszólítja az érintetteket, hogy távolítsák el a tulajdonukban levő ingatlanokról a nem hivatalos utcanévtáblákat. Ennek megtagadása esetén az érintettek 30 ezer lej és 50 ezer lej közötti bírságra számíthatnak – idézte honlapján a rendőrfőnököt a marosvásárhelyi rádió.

Mint azt megírtuk, a helyi rendőrség a Cemo aktivistáit is durva pénzbírságra ítélte, amiért az ezt megtagadó önkormányzat helyett önerőből teremtették meg a kétnyelvűséget a városban.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. A városban az 1990-es – kivándorlási hullámot eredményező – etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.
 

Hirdetés