Hadat üzent a varjaknak Szatmárnémeti önkormányzata

Mivel túlságosan elszaporodtak a városban. Nem mindenki nézi azonban jó szemmel a varjútlanítást.
Hirdetés

Bár szakértők szerint az önkormányzat által használt módszerek alkalmatlanok a városban fészkelő varjak elűzésére, a szatmárnémeti polgármesteri hivatal megint készíti a tűzijátékot és a fecskendőket. A madarak zavarását törvény tiltja költési időszakban, azaz február elejétől augusztus végéig, a városvezetés engedélyt kért a környezetvédelmi minisztériumtól arra, hogy mégiscsak próbálkozhasson az elűzésükkel.

„Szatmárnémetihez hasonlóan más városokban is próbálták elkergetni a parkokban fészkelő varjakat, de egyetlen módszer sem vezetett eddig sikerhez. Temesváron is bevetették például a riasztóhangokat, de próbálkoztak vízsugárral és tűzijátékkal is, mindhiába — fejtette ki a Szatmári Friss Újság érdeklődésére Ioan Man, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakértője. „A varjú egy különösen intelligens faj, ráadásul nincs hová menniük, mivel az ember feldúlta természetes élőhelyeiket, így nem sok esélyt látok arra, hogy a városvezetés elérje a célját.” Ioan Man rámutatott: a madarak ahelyett, hogy elhagynák Szatmárt, egyre több helyen jelennek meg — kezdenek fészkelni a Szamos menti fákon és a lakótelepeken is, például a 14-esben az új kórház környékén.

Úgy vélte, az, hogy a varjúfészkek egyre több helyen bukkannak fel, nem független attól, hogy a Kossuth-kertben és az István téren évek óta zaklatják őket.

Úgy tűnik azonban, hiába nyilvánvaló, hogy értelmetlen a kegyetlen varjúüldözés, a polgármesteri hivatal nem tágít szándékától. „Mi azt csináljuk, amit az emberek akarnak” — közölte lakonikusan Szatmárnémeti állatorvosi végzettséggel rendelkező alpolgármestere, Radu Roca.

Kép: portalsm.ro

Hirdetés