Itt a pokol a szomszédban

A Naprendszer szomszédságában, attól mindössze 63 fényévnyire. 3000 Celsius-fokos a felszíne, a szelek ezer km/órával száguldoznak rajta.
Hirdetés

„Pokoli” bolygó titkait fedték fel svájci csillagászok, akiknek sikerült meghatározni az égitest felszínén uralkodó hőmérsékletet és a szelek átlagos sebességét is. Mérési eredményeiket a svájci tudósok az Astronomy & Astrophysics, valamint az Astrophysical Journal Letters című csillagászati szaklapokban ismertetik.

A Genfi Egyetem és a Berni Egyetem kutatói a Naprendszertől 63 fényévnyire, a Kis Róka (Vulpecula) csillagképben lévő HD 189733b katalógusjelű bolygót vizsgálták. Az égitestet, amelynek tömege 13 százalékkal haladja meg a Jupiterét, 2005-ben fedezték fel francia csillagászok. A bolygón mindössze 2,2 napig tart egy „év”, és a planéta forgási sebessége másodpercenként 152,5 kilométer.
 
A svájci csillagászok két eljárást ötvözve állapították meg a bolygó főbb paramétereit. Egyrészt a Chilében, az Európai Déli Obszervatóriumban működő nagy pontosságú színképelemző, a HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) segítségével végeztek méréseket, másrészt újfajta megközelítésben értelmezték a légköri nátrium színképvonalait. 
 
Így jutottak arra a következtetésre, hogy a bolygó felszínén a hőmérséklet eléri a 3000 Celsius-fokot, míg a szél sebessége meghaladja az óránkénti ezer kilométert – olvasható a PhysOrg hírportálon. 

Hirdetés