A Jobbiknak áll a zászló Tapolcán

Időközi választást tartottak egy elhalálozás miatt megüresedett parlamenti képviselői helyre. A Jobbik jelöltje végzett az élen, de a külképviseleti voksok összeszámlálása után még változhat az eredmény.
Hirdetés

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott – és várhatóan csütörtökön megszámlálandó – voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Vona Gábor Jobbik-elnök történelmi győzelemről beszélt. Fenyvesi Zoltán és Pad Ferenc, az MSZP és a DK jelöltje is gratulált Rig Lajosnak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán olvasható adatok szerint

99,13 százalékos feldolgozottságnál

  1. Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg.
  2. Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka,
  3. Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott,
  4. Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta, a többi jelölt 1 százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint történelmi győzelmet aratott a Jobbik, először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely „nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak”.

A pártelnök úgy fogalmazott: pártja megszerezte története első egyéni mandátumát, ráadásul a Dunántúlon, ezért

„érdemes elgondolkodni azon, mi lehet Kelet-Magyarországon”.

Rig Lajos azt hangsúlyozta, hogy ő maga „becsületes, tisztességes munkát” kíván végezni a Parlamentben, és megpróbál mindent megtenni azért, hogy a térségben élő 72 ezer ember akaratát, kívánságát teljesítse.

Közölte, szeretné a régiót arra a szintre emelni, amit a Balaton közelsége miatt megérdemel.

Fenyvesi Zoltán, a kormánypártok jelöltje gratulált a jobbikos jelölt győzelméhez és azt közölte, az eredménytől függetlenül is a térség fejlődéséért, az itt élők boldogulásáért dolgozik majd.

A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet a tapolcai időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak. Orbán Viktor a szoros eredményre utalva azt írta:

„van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda”.

Az MSZP elnöke azt mondta, a Fidesznek mától világossá kell tennie, hogy hol áll; Tóbiás József szerint mostantól kezdve új helyzet van a politikában.

Hirdetés

Kifejtette: az MSZP felelőssége abban áll, hogy egy közel egyharmados választási eredmény birtokában tovább folytassa a munkát. Hozzátette: jelenleg megvan a Fidesz felelőssége is, mint kormánypártnak, „de ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje”.

Pad Ferenc, a baloldali szervezetek képviselőjelöltje vereség okát abban látta, hogy Ajka kivételével „nem igazán tudták átadni, mit szeretnének és mit nem szeretnének, hogy folytatódjon”.

A DK szerint a tapolcai időközi országgyűlési választás megmutatta, hogy a szavazók kiábrándultak a Fideszből, amelynek „újabb bukása” a demokratáknak is figyelmeztetés.

Az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy minden, a külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár leadta voksát vasárnap. Ez azt jelenti, 8 külképviseletről 11 szavazatot várnak Magyarországra.

A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók

voksainak összeszámlálására a tapolcai, 6-os számú szavazókört jelölték ki. A szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak, ebbe keverik be hazaérkezésük után a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható. (A Jobbikos és a Fidesz-KDNP-s jelölt között jelenleg 261 voks a különbség).

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta, várhatóan csütörtökön tudja megállapítani a tapolcai választási bizottság az időközi voksolás eredményét, a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálása után. Közölte, várhatóan kedden érkeznek Magyarországra a külképviseleti urnák, ezek sértetlenségét várhatóan szerdán ellenőrzi a Nemzeti Választási Bizottság. A külképviseleti voksokat várhatóan csütörtökön adják át a tapolcai választási bizottságnak, amely előreláthatóan csütörtök este állapíthatja meg a szavazóköri majd választókerületi eredményt.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.
 

Hirdetés