Lugosi Béla nevét viseli a lugosi mozi

Így emlékezik meg a bánsági város neves szülöttéről.
Hirdetés

„Hazaköltözött” Lugosra Drakula gróf: a bánsági város egyetlen megmaradt moziját az önkormányzat a település neves szülöttéről, Lugosi Béláról nevezte el, aki számos hollywoodi filmben játszotta el az angol nyelvet sajátos akcentussal beszélő, vérszívó erdélyi gróf szerepét.

A mozit most újították fel, a két vetítőterem az illetékesek szerint a legmodernebb moziktól elvárható moziélményt biztosítja a látogatóknak.

A keresztelő nem volt zökkenőmentes, egyes helyi soviniszta körök ugyanis már majdnem meggyőzték a polgármestert, hogy a filmszínház a Dacia nevet viselje, Lugosiról pedig csak az egyik termet nevezték volna el. Florin Iepan filmrendező azonban végül rábeszélte az elöljárót, hogy a mozit a város jeles szülöttéről nevezzék el.

Iepan az Adevărul napilapnak elmondta: erősen nacionalista, „szűkagyú” emberek egy csoportja levelekkel bombázta a polgármestert a Dacia név érdekében, ő ugyanakkor emlékeztette: Lugosi annyira szerette szülővárosát, hogy a nevét is felvette (eredetileg ugyanis Blaskó Bélának hívták). „A lugosi kulturális örökség nem csupán román származású személyekhez köthető. Minden nemzetiség képviselői jelen voltak. Én még egy Lugosi nevét viselő múzeumot is nyitnék, vagy legalább egy részleget, ahol bemutathatnánk Lugosit” – nyilatkozta a lapnak Iepan.

Lugosi Béla 1882-ben született a bánsági városban, és 1919-ig különböző magyarországi színházakban játszott. Mivel az 1919-es bolsevik tanácsköztársaságban aktív szerepet vállalt, annak bukása után emigrációba kényszerült. Rövid ausztriai és németországi kitérő után 1920-ban érkezett az Egyesült Államokba, ahol folytatta a színészmesterséget. Drakula szerepét először egy Broadway-darabban játszotta el még 1927-ben, majd 1931-ben a Universal stúdió felkérésére első ízben a filmvásznon is eljátszotta a szerepet. Amivel aztán végleg összefonódott a neve.
 

Hirdetés