NKA: 300 millió forintból 65 százalék Erdélyben landolt

Nem sajnálta a forintmilliókat a külhoni magyar szervezetektől a magyar Nemzeti Kulturális Alap.
Hirdetés

Csaknem 300 millió forinttal támogatta a külhoni magyar szervezeteket az elmúlt egy évben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Érmindszenten pénteken.

A politikus a partiumi magyar egyházi és politikai vezetőkkel folytatott megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón elmondta, az NKA 396 külhoni magyar pályázatot támogatott 291 millió forintot meghaladó értékben, a pályaművek 65 százaléka Erdélyből, 19 százaléka a Vajdaságból, 13 százaléka a Felvidékről és 3 százaléka Kárpátaljáról érkezett. Tájékoztatása szerint a támogatott pályázatok többsége a közművelődés, a népművészet, a könyvkiadás, valamint a szépirodalom és az ismeretterjesztés területen indult. Témájuk szerint tíz kollégium bírálta el a kérelmeket,

a pályázok részesültek az emberi erőforrások miniszteri keretének támogatásában is.

Rétvári Bence az Ady Endre szülőházánál tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar kultúra elképzelhetetlen a határon túli magyar területek nélkül. Szavai szerint ha a kultúráról van szó, akkor „csak Kárpát-medencei egységes térben gondolkodhatunk”.

A magyar kulturális örökség jó része a mai trianoni határokon túl kívül jött létre, ezért fontos, hogy Magyarország anyagilag is támogassa a határon túli kultúrát – fogalmazott az államtitkár. Elmondta,

az elmúlt négy évben nőtt a sikerrel pályázó határon túli szervezetek száma:

2010-ben a pályázók 54 százaléka tudott nyerni, ez a szám mára 72 százalékra emelkedett. Az NKA az elmúlt években olyan programokat támogatott, mint a Felvidéken a Gombaszögi Nyári Tábor vagy a nagyváradi Szent László-napok – tette hozzá a politikus.

Hirdetés

Az egyeztetésekről szólva Rétvári Bence elmondta, a megbeszéléseken áttekintették a magyar-román támogatási forrásokból Szatmárnémetiben és Nagykárolyban megvalósult beruházásokat is. 

Fotó: Szent László Napok/ Ürmösi Levente-Mihály

Hirdetés