Felújítják a gyulafehérvári érseki székesegyház tornyát

Erdély legrégebbi kultikus helyét szeretnék még jobban bekapcsolni a turizmusba.
Hirdetés

Az ezeréves gyulafehérvári püspökség, későbbi érseki székesegyház déli tornyának renoválásában a budapesti Teleki László Alapítvány segíti az érsekséget a SEE (South East Europe) finanszírozási keret örökségvédelmi programján keresztül. A vissza nem térítendő támogatás értéke 377 ezer lej. A tornyot szeretnék még jobban belekapcsolni a város idegenforgalmának vérkeringésébe.

A Szent István király által alapított erdélyi püspökség, majd az 1991-ben érseki tartomány rangjára emelt egyházmegye székhelyeként a Szent Mihály-székesegyház évről évre turisták tízezreit vonzza. Egy évvel ezelőtt adták át déli kapuját, ezúttal pedig a tornyot renoválják. A hányattatott sorsú székesegyházban temették el többek között Hunyadi Lászlót, Bethlen Gábort és I. Rákóczi Györgyöt is, bár a sírokat a történelem folyamán többször is feldúlták. Sírboltjában 11 erdélyi püspök nyugszik.

A székesegyház annak az ókeresztény templomnak a helyén épült, melyet mintegy ezer évvel ezelőtt Szent István király alapított, és amely a valószínűleg Vata-féle pogánylázadáskor pusztult el. Az ótemplom alapjait 2011-ben tárták fel, amikor is megállapították: Erdély legrégebbi istenházának romjairól van szó.

Fotó: minihungary.eu

Hirdetés