Felvidék mutathatja a példát Erdélynek politizálásból

Az egységes parlamenti képviseletről háromoldalú találkozón tárgyalnak a szlovákiai magyar szervezetek.
Hirdetés

Már a héten találkozó jöhet létre szlovákiai magyar civil és politikai szervezetek között azzal a céllal, hogy megteremtsék a felvidéki magyarság egységes parlamenti képviseletét, amelyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala elnevezésű civil ernyőszervezet kezdeményezésére, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt alkothatna meg, az MKP kedden jelezte részvételi szándékát.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala még a múlt héten felhívással fordult

Berényi Józsefhez, az MKP, illetve Bugár Bélához, a Most-Híd elnökéhez, azt kérve a két politikustól, hogy vegyenek részt a civil szervezet részvételével és annak rendezésében megvalósítandó találkozón. E rendezvényen a helyi magyar közösség politikai érdekképviseletének sorsát és lehetőségeit vitatnák meg.

A felhívásban Tokár Géza, az ernyőszervezet szóvivője azt írta: a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mély aggodalommal tekint az utóbbi hónapok történéseire, egyebek mellett arra, hogy – mint fogalmazott – „a magyar polgárokat képviselő pártok parlamenti választásokkal kapcsolatos üzenetei között nem tűnt fel az összefogással kapcsolatos jelzés.” A szóvivő az ernyőszervezet nevében továbbá úgy vélekedett: meggyőződésük, hogy nem szabad „újra történelmi hibát elkövetni”,

a közösségi érdek mentén véget kell vetni a szembenállásnak, hiszen „lehetséges közös platformon együttműködni, ha arra van valós politikai akarat.”

A találkozóra a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala két lehetséges időpontot, április 10-ét, illetve 13-át irányozta elő.

Az ernyőszervezet felhívására elsőként Berényi József válaszolt, az MKP sajtóosztálya kedden kiadott sajtóközleményében ezzel kapcsolatban azt írta: eleget tesznek a felkérésnek, és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által javasolt mindkét időpontot megfelelőnek tartják. A felvidéki magyar párt elnöke az MTI megkeresésére kifejtette: a találkozón akkor is részt vesz, ha arra Bugár Béla nem jönne el. Bugár Béla a találkozón való részvételi szándékára vonatkozó kérdésre az MTI-nek azt mondta: csütörtökön, azaz április kilencedikén ad választ arra, hogy pártja részt vesz-e a találkozón.

Hirdetés

A felvidéki magyar választók szavazataira számító két párt, az MKP és a Most-Híd közötti együttműködés kérdése egy évvel

a Szlovákiában 2016 márciusában sorra kerülő parlamenti választások előtt vált ismét időszerűvé.

Amennyiben a háromoldalú találkozót sikerülne is megvalósítani, annak hozadékai kérdésesek. Erre enged következtetni a Most-Híd legfőbb döntéshozó testülete által március végén elfogadott határozat. Ebben Bugárék leszögezik: két szlovák ellenzéki párttal – a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) és a parlamenten kívüli Háló-val (Siet) – kívánnak együttműködni a 2016-os parlamenti választások előtt. Bugár Béla korábban úgy fogalmazott: „az MKP-val való együttműködés csak a 2016-os választások után esedékes”.

Hirdetés